Stabil andel uføre i 2016
Ved utgangen av året var det totalt 318 200 mottakere av uføretrygd. Dette er en økning på 3 500 uføre sammenlignet med for ett år siden.
Selv om det ble noen flere uføre i 2016, lå andelen uføre av befolkningen stabilt på 9,5 prosent gjennom året.
– De siste årene ser vi at det har blitt flere uføre under 55 år, men samtidig færre mottakere over 55 år, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Høyest andel i Østfold
Det er store fylkesvise variasjoner i andel uføre av befolkningen. Østfold har høyest andel uføre med 13,7 prosent, mens Oslo har lavest andel med 5,2 prosent. I Vestfold øker andelen mest i forhold til i fjor, med en økning på 0,4 prosentpoeng.
– Forskjellene mellom fylkene kan blant annet forklares av ulik alderssammensetning, men selv om man tar hensyn til dette gjenstår det betydelige fylkesvise forskjeller. Andre årsaker til ulikhetene kan være forskjeller i utdanningsnivå, helse og lokale forhold på arbeidsmarkedet, sier Vågeng.
Flest kvinner
Blant mottakerne av uføretrygd er det flere kvinner enn menn, og forskjellene har økt over tid. Mens uføreandelen var 11,3 prosent blant kvinner, var den 7,8 prosent blant menn. For de under 30 år er derimot andelen høyere blant menn.
Andelen uføre i jobb
Andelen uføre registrert med et arbeidsforhold var på 18,2 prosent i september 2016. Dette er en nedgang på et halvt prosentpoeng i forhold til samme tidspunkt i 2015.
– Det nye regelverket fra 1. januar 2015 har gjort det mer fleksibelt å kombinere arbeid og trygd og det er svært positivt at en del personer kan jobbe litt ved siden av uføretrygden, sier Vågeng.
(NAV)
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse