Sjekk din businesspartner
Finanstilsynet advarer mot 1100 selskaper du ikke bør drive business med. Flere av dem har firmanavn som ligner kjente virksomheter, melder Aktuell Sikkerhet.
Illl.foto: Colourbox.
Banksparing, fondsandeler og andre investeringsmuligheter som tilbys per telefon, epost eller post, er blant tjenestene bedragerne tilbyr gjennom sine kontaktpersoner som ofte titulerer seg som investeringsrådgivere eller selgere.
Mangler tillatelse
For å tilby investeringstjenester i Norge kreves som utgangspunkt tillatelse fra Finanstilsynet. Foretak med tillatelse fra et annet EØS-land kan tilby investeringstjenester i Norge dersom de meler fra til Finanstilsynet på forhånd. Erfaringene fra både Norge og andre land tyder på at en del av foretakene som uoppfordret gir investeringstilbud ikke har de nødvendige tillatelsene.
– Og disse investeringstilbudene har som regel også vist seg å være rene svindelforsøk, opplyser Finanstilsynet.
Sjekk konsesjonsregisteret
Kjennetegn for henvendelsene fra bedragerne er at investeringen fremstiles som meget lønnsom, uten nevneverdig risiko, og at det er viktig at kunden tar en rask beslutning.
– Vi får stadig meldinger og tips fra folk som har blitt lurt. Det finnes ingen oversikt over hvor mange, sier seksjonssjef Britt Hjellegjerde i avdeling for markedstilsyn i Finanstilsynet til www.dinepenger.no.
Finanstilsynet oppfordrer alle om å sjekke med blant andre Finanstilsynets konsesjonsregister før det gjøres investeringer. Kontroll av nettsteder og oppgitte telefonnummer er også opplysninger som kan gi svar på om det er seriøse virksomheter eller bedragere du har med å gjøre.
I tillegg til de 1100 selskapene som Finanstilsynet advarer mot på sin liste fra 2009 og 2010, finnes det også lister fra tidligere med samme budskap. Også andre lands finanstilsyn har tilsvarende lister.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.
"