Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Studenter velger bort helsearbeid
50 prosent av elevene på helsefag velger bort utdannelsen etter to år. Av de nærmere 2800 elevene som tar helsearbeiderfag i år, har kun 1400 søkt læreplass.
Ill.foto:Colourbox.
Søkermassen til helsefag har bedret seg med nesten 15 prosent på to år. Dette viser at de tiltakene som er satt i gang virker. Kommunene står likevel overfor en rekrutteringsutfordring. Det er behov for 4500 nye helsefagarbeidere hvert år for å opprettholde tjenestetilbudet.
- At så mange velger bort helsearbeiderfag er kritisk for kommunene som kommer til å få en kjempeutfordring med underskudd på denne kompetansen om noen år. Det er avgjørende at kommunene stiller med nok læreplasser og gode lærebedrifter slik at elevene blir motivert til å gjennomføre utdanningen, sier Eli Sogn Iversen, prosjektleder i KS.
Imageproblem
På oppdrag for KS har fem masterstudenter ved Universitetet i Oslo sett på hvilke virkemidler kommunene kan bruke for å gjøre utdannelsen mer attraktiv for elever i ungdomskolen og videregående. Dette har de gjort ved å intervjue elever og lærlinger som tar utdanning som helsefagarbeider.
- Lærlingene selv trekker fram at gode veiledere og nok oppfølging er en nøkkelfaktor for å få en positiv opplevelse på læreplassen. Lærebedrifter som er godt forberedt til å ta i mot lærlinger kan derfor bidra til å heve kvaliteten på utdannelsen, sier Lene Godager, som har vært med på å lage rapporten Kommunens Framtidige Helter.
I følge rapporten er også garanti om fast heltidsstilling etter at læretiden er over, et tiltak lærlingene selv har stor tro på.
Rekrutteringsutfordring
I følge Statistisk Sentralbyrås beregninger kan Norge mangle minst 41 000 ansatte innen pleie- og omsorg om 20 år. For å løse de store rekrutteringsutfordringene i helse- og omsorgssektoren må kommunene trappe opp satsingen på antall læreplasser.
- Mange kommuner gjør en god jobb, både i forhold til å ta inn elever i praksis og drive med opplæring av lærlinger i helsearbeiderfaget. Lærlingene er ansatt i kommunen og det er viktig at alle forstår den verdiskapningen som ligger i lærertiden. Ansettelse av lærling er en god investering, sier Iversen i en pressemelding.
(KS)