Oppfølging-sykemeldt-colour.jpg

Jobbsøkere med høyt sykefravær

Vi skal ansette nye personer og lurer på hvordan vi skal vurdere jobbsøkere som tidligere har hatt et høyt sykefravær. Kan vi ta det med i vurderingen eller er det ulovlig?

Publisert

Hei!

I forbindelse med tilsetting i fast stilling, er det en del søkere med relativt høyt sykefravær som er søkere. I hvilken grad kan jeg ta med i min vurdering av søkerens kvalifikasjoner at søkeren har hatt et høyt sykefravær, og at det er sannsynlig at vedkommende ikke vil kunne stille sin arbeidskraft til disposisjon?

Kan jeg vurdere søkeren som ikke kvalifisert, selv om vedkommende har etterspurt formalkompetanse? Jeg jobber i offentlig bedrift, og spørsmålet gjelder både eksterne søkere, og søkere som krever stillingsutvidelse.

Advokat Jens Kristian Johansen.

I det offentlige skal den best kvalifiserte søker til en ledig stilling tilsettes. Arbeidsgiver har innenfor styringsretten et betydelig rom for å bestemme kvalifikasjonskriteriene for den konkrete stillingen.

Utenforliggende hensyn

Hva gjelder hvilke forhold arbeidsgiver i offentlig sektor kan/må ta i betraktning ved ansettelse, gjelder et ulovfestet krav om at utenforliggende hensyn ikke kan tas i betraktning. Hva som er utenforliggende hensyn, må vurderes i forhold til formålet med ansettelsesprosessen, som er å finne den søker som kan fylle stillingen på best mulig måte.

Forventet fravær

Om det i kvalifikasjonsvurderingen kan legges vekt på forventet fravær, vil bero på en konkret vurdering. Har for eksempel fravær betydning for vedkommendes skikkethet til stillingen, og vil fravær gjøre at arbeidssøkeren ikke er i fysisk stand til å klare å utføre den aktuelle jobben som kreves i den aktuelle stillingen? Det finnes eksempler fra rettspraksis hvor domstolen har akseptert at forventet fravær blir lagt vekt på dersom det er saklig begrunnet.

Innhenting av helseopplysninger

Det gjøres imidlertid oppmerksom på at arbeidsgiver ikke står fritt til å innhente opplysninger om arbeidssøkerens helseopplysninger. Arbeidsmiljøloven § 9-3 oppstiller et forbud for arbeidsgiver mot å be om helseopplysninger som ikke er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen. Forbudet gjelder uavhengig av tidspunkt og fremgangsmåte. l kravet til nødvendighet ligger at det kun er de strengt saklige formål som kan ivaretas.

Forhindre utestengelse Formålet med reguleringen er å hindre at arbeidstakere blir stengt ute fra arbeidslivet på grunn av deres helsemessige situasjon. Problemstillingene har følgelig nær tilknytning til den særlige reguleringen av diskriminering i arbeidslivet.

Arbeidsgiver har etter § 9-3 adgang til å spørre om arbeidssøkeren er i fysisk stand til å klare å utføre den aktuelle jobben, og om arbeidstakeren lider av sykdommer som gjør det umulig å utføre den jobben som kreves i den aktuelle stillingen.

Det må også kunne stilles spørsmål som kan ha betydning i forhold til å kunne tilpasse arbeidsmiljøet. Det er imidlertid ikke tillatt å stille generelle spørsmål om risiko for fremtidige sykdommer eller helseproblemer. Det er for øvrig noe diskutert om arbeidsgiver kan spørre om tidligere sykefravær. Et samtykke fra arbeidssøkeren kan ikke brukes som hjemmel for å innhente opplysninger som ikke er nødvendige.

Har du spørsmål til vår nye spalte Ukens dilemma?Send en e-post til karine@askmedia.no eller jejo@grette.no.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Powered by Labrador CMS