Når kan våre medarbeidere kreve ferie?
Når skal ferien avtales? Kan den ansatte nekte å ta ferie? Hva skjer hvis den ansatte ikke har opptjent retten til feriepenger?
Hei! Vi har fått et krav om å avklare ferien allerede nå fra en ny arbeidstaker. Er det virkelig nødvendig å begynne med dette flere måneder før ferien begynner? Han mener at han har krav på ferielønn, men han har jo bare jobbet her siden februar. Har han krav på dette da? Og skal vi ikke trekke feriedager siden han først begynte i februar? Vi har ikke tariffavtale og praktiserer ferieavvikling i tråd med ferieloven.
Ferietid for nyansatte
Advokat Jens Kristian Johansen.
Ansatte som begynner senere enn 1. januar, får ikke redusert ferie. Det er først dersom han begynner etter 1. oktober at ferien reduseres til én uke. Og har han tatt ut årets ferie hos den gamle arbeidsgiver, får han ikke engang den ene uken. Derfor har han krav på full ferie, som er 25 dager, det vil si fire uker og en dag siden lørdager også telles. Er han over 60, har han ytterligere seks dager fri.
Drøfting av feriedager
Det er arbeidsgiver som fastsetter når ferien skal avvikles. Men ferieloven sier at plasseringen skal drøftes med de ansatte. Det er ikke krav om formelle møter, involvering av tillitsvalgte eller andre slike krav, men det er greit å dokumentere at det er gjort. Ta vare på e-poster eller skriv et kort referat. Dette må gjøres i god tid før ferien begynner.
Ferieloven sier nemlig at beslutningen om ferietiden skal gis arbeidstakeren så tidlig som mulig, og senest to måneder i forveien.
Bestemme feriedagene
Legg merke til at loven ikke krever at det skal gjøres noe avtale med eller få samtykke fra arbeidstakeren. Dersom dere ikke blir enige, er det arbeidsgiveren som selv fastsetter ferien. Arbeidstaker kan likevel kreve å få avvikle tre uker av ferien i løpet av hovedferieperioden fra 1. juni til 30. september. Men da må den ansatte ha begynt før 15. august. Det har denne ansatte og følgelig har han rett til 3 ukers sammenhengende ferie i hovedferieperioden.
Feriepenger
I ferien får ansatte ikke lønn, men feriepenger. De tjenes opp i året før ferien tas, og utbetales når ferien avvikles. Den som er ny i jobben, vil ha fått med seg de opptjente feriepengene fra den gamle arbeidstakeren. De skal utbetales ved den siste normale lønningsdagen før opphøret, eventuelt første lønningsdag etter opphøret. Din nye ansatte vil derfor ikke få lønn eller feriepenger av deg når ferien hans tar til.
Får ikke feriepenger
Personer som er helt ny i arbeidslivet, eller har vært ute av arbeid en stund, vil ikke ha opptjent feriepenger. Det ser ut til at din arbeidstaker mener at deres firma skal dekke dette, men det stemmer ikke. Han må ta ferie uten lønn.
Kan ansatte nekte å ta ferie?
Ferie uten lønn kan bli tungt for arbeidstakeren. Ferieloven har derfor bestemt at arbeidstakeren kan nekte å ta ferie når han ikke har krav på feriepenger. Men dette gjelder bare så langt arbeidstakeren har feriedager han ikke får betalt for. Har han for eksempel tjent nok til to uker feriepenger (eksempelvis studenten som har hatt en deltidsjobb ved siden av studiene), kan han pålegges ferie i disse dagene.
Hva når bedriften er feriestengt?
Det kan være litt kronglete dersom arbeidstakeren vil være på jobb mens bedriften er stengt. Dersom bedriften er fullstendig stengt i ferien, kan ikke arbeidstakeren kreve å få jobbe. Dette er i realiteten tvangsferie uten lønn, men dette har lovgiver sagt er i orden.
Oppsummering
Ferietiden kortes ikke ned før en ansatt begynner den 1. oktober eller senere. Ferietiden må drøftes i god tid, og avgjørelsen må tas to måneder før ferien begynner. Arbeidstakeren som ikke har rett til feriepenger fra fjorårets jobb, kan ikke kreve at dette dekkes av deres bedrift. Men han kan da ha rett til å droppe ferien dersom bedriften drives i ferietiden. Men er arbeidsstedet totalt lukket, må han godta at han beordres til å ta ferie.
Har du spørsmål til vår nye spalte Ukens dilemma? Send en e-post til karine@askmedia.no
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no