Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Økning i legemeldt sykefravær
Det totale sykefraværet er stabilt, men det legemeldte sykefraværet øker. Økningen er størst blant kvinner og i offentlig sektor.
Sammenlignet med 3. kvartal økte det legemeldte fraværet med 1,3 prosent, mens det egenmeldte gikk ned med 3,1 prosent. Det totale sykefraværet er dermed på samme nivå som forrige kvartal, skriver Nav i en pressemelding.
– Nivået på det totale sykefraværet har vært stabilt de siste fem årene. Hvis vi bare ser på det legemeldte sykefraværet og sammenligner med samme kvartal i fjor, har det blant annet vært en økning i offentlig sektor og i kvinners sykefravær, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Det legemeldte sykefraværet var 5,5 prosent i 4. kvartal 2017. Dette er en økning på 2,5 prosent sammenliknet med 4. kvartal 2016.
Økning blant kvinner
Kvinner har et betydelig høyere sykefravær enn menn, og forskjellene øker. Sykefraværet for kvinner er 7,2 prosent og for menn 4,1 prosent. Sammenlikner vi med 4. kvartal 2016 har sykefraværet økt med 4 prosent for kvinner og 0,8 prosent for menn. Det er kvinner i aldersgruppen 35-39 år som har den høyeste veksten i sykefraværet. For menn gikk sykefraværet noe ned i aldersgruppene 40-44 år og 55-59 år.
Økt sykefravær i offentlig sektor
Den største økningen i sykefraværet er i statlig sektor. Her har sykefraværet økt med 5,7 prosent på ett år. Det var ansatte i offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring, elektrisitet-, vann og renovasjon, samt helse og sosial som hadde den største veksten i sykefraværet. Det er fremdeles helse og sosiale tjenester som har det høyeste sykefraværet med 8,0 prosent.
Sykefraværet i kommunal forvaltning økte med 3,7 prosent, mens økningen i privat sektor var på 1,3 prosent.
I privat sektor var det overnatting- og serveringsvirksomheter som hadde den største veksten i sykefraværet med 4,9 prosent.
Næringene med størst nedgang i sykefraværet var informasjon og kommunikasjon (-4,9 %) og finansiering og forsikringstjenester (-3,1 %) og bergverksdrift og utvinning (-1,4 %).
Sykefraværet øker mest i Vest-Agder
Sykefraværet har økt i nesten alle fylker. Størst var veksten i Vest-Agder, der sykefraværet gikk opp til 5,7 prosent i 4. kvartal i år. Det er en økning på 5,9 prosent fra samme periode i fjor. Sykefraværet økte mer for kvinner enn for menn, og økningen var spesielt høy i undervisning og helse og sosiale tjenester i fylket.
To fylker hadde nedgang i sykefraværet. I Sør-Trøndelag sank sykefraværet med 1,1 prosent og i Hordaland med 0,3 prosent.
Finnmark har det høyeste sykefraværet med 6,4 prosent og Oslo har det laveste sykefraværet med 4,5 prosent.
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse
- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet