IPS: En gavepakke de færreste vet om
I dag går startskuddet for pensjonssparing med skattefordel (IPS), men få nordmenn kjenner til fordelene med den nye ordningen.
Har du mulighet til å binde pengene til du fyller 62 år, er IPS en gunstig måte å spare. Du får 24 prosent av det oppsparte beløpet igjen på skatten året etter. Når du tar ut pengene betaler du skatt som alminnelig inntekt - som i 2017 er på 24 prosent.
– Dette er en svært god spareordning for pensjon. Det er mange år siden det var så gunstig å spare til pensjon med skattefradrag. Dessverre vet få om denne gavepakken, sier Wenche Seljeseth, leder av Pensjon i SpareBank 1.
I en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av SpareBank 1, sier 93 prosent at de har liten eller ingen kjennskap til den nye pensjonssparepakken.
Lavest kjennskap i Hedmark og Oppland
Undersøkelsen viser at folk i Hedmark og Oppland har minst kjennskap til den nye pensjonsordningen. Hele 99 prosent av de spurte oppgir at de har ingen eller ganske liten kjennskap til dette. Best kjennskap har de som bor i Akershus og i Nord-Norge.
Det er nordlendingene som synes det er mest aktuelt å spare til pensjon og binde pengene til tidligst 62 år, mens trønderne er minst motivert for å binde sparepengene så lenge. Folk på Vestlandet finner det like aktuelt å spare til pensjon, uavhengig om pengene bundet eller ikke.
De yngste tenker mest langsiktig
Det er de mellom 18 og 24 år som har dårligst kjennskap til ny individuell pensjonsordning. Samtidig er det disse som mener det er mest aktuelt å opprette konto når de får oppgitt at sparepengene kan tas ut tidligst ved 62 år.
- Dette tyder på at mange unge ønsker å spare til pensjon. Vi lever lenger og vi blir enda flere pensjonister i fremtiden. Det betyr at pensjonen fra Folketrygden ikke vil være nok til å finansiere den levestandarden vi er blitt vant til, sier Seljeseth.
(Pressemelding)
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse
- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet