Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
1 av 3 ønsker å jobbe til de er 70 år eller eldre
En økende andel yrkesaktive ønsker å jobbe til de er 70 år eller eldre, men trenden med stadig høyere ønsket avgangsalder fra arbeidslivet har flatet ut ved 66 år. Også diskriminering av seniorer i arbeidslivet ser ut til å øke. Det viser Norsk seniorpolitisk barometer for 2017.
- Det er positivt at mange ønsker å jobbe lenge, men det er nødvendig med flere, nye grep for å få folk til å jobbe lenge nok til å sikre et bærekraftig velferdssamfunn. Ett års forlenget yrkesaktivitet vil gi opp mot 40 milliarder i økt verdiskaping, sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.
Seniorarbeidstakerne er de som gleder seg mest til å gå på jobb, som i størst grad føler de mestrer arbeidsoppgavene de har og som blir minst slitne av jobben.
Fortsatt skepsis til seniorer
Til tross for at yrkesaktive vil jobbe lenge, mener nær halvparten av de yrkesaktive at folk over 50 år er lite ettertraktet på arbeidsmarkedet. Lederne foretrekker å ansette erfarne og unge arbeidstakere og vil i gjennomsnitt nøle med å kalle inn søkere til jobbintervju allerede ved 58,5 år.
-Når du er 58 år så har du i prinsippet 12-14 år igjen av arbeidslivet. Ved den alderen vil mange kunne være på toppen, både erfaringsmessig og med hensyn til arbeidskapasitet. Det ser dessverre ut til at diskriminering av seniorer øker og nå svarer en av fem arbeidstakere at det foregår diskriminering i arbeidslivet på grunn av alder. Vi opplever at måten vi snakker om seniorer på i den offentlige debatten også har blitt mer negativ, sier Østerud.
Liten kunnskap om de økte aldersgrensene
Fra 2015 ble arbeidsmiljøloven endret, og den nye aldersgrensen ble satt til 72 år, mens bedriftsintern aldersgrense kan settes til 70 år. Det overrasker Senter for seniorpolitikk når en av tre ledere svarer at aldersgrensen i virksomheten er under 69 år.
-Det er grunn til bekymring når ledere ikke kjenner til de nye aldersgrensene i arbeidslivet. Samtidig er det positivt at 8 av 10 svarer at de ønsker at eldre ansatte skal fortsette til de når den øvre aldersgrensen, sier Østerud.
Om Seniorpolitisk barometer
Ipsos har på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk gjennomført Norsk seniorpolitisk barometer 2017. Undersøkelsen er i år gjennomført for 15. gang. Barometerets tall baserer seg på svar fra 1000 arbeidstakere i alle aldersgrupper og 750 ledere i både privat og offentlig sektor
Hele undersøkelsen kan lastes ned ved å trykke på linkene under:
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse
- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet