joakim lystad nav

- Kanskje er jeg for tålmodig?

Joakim Lystad har vært toppsjef i NAV i tre år. Hans største utfordring i hverdagen er å balansere mellom det å være en tålmodig leder, samtidig som han skal få tingene gjort.  

Publisert

(Foto: Karine H. Henriksen)

I Personal og Ledelse nummer 6/2013 tok vi en uhøytidelig prat med toppsjefen i NAV. Her får du en liten smakebit av hva Joakim Lystad er opptatt av.

Hvilke erfaringer i arbeidslivet har du lært mest av?– Det er å ha jobbet på mange forskjellige steder. Jeg har vært innom forskning, data, departementer, Mattilsynet og nå NAV. Det å ha med seg så mange inntrykk igjennom ulike organisasjonskulturer, fagområder og mennesker, har gjort at jeg ofte ser sammenhenger og likartede problemstillinger. Det gjør at jeg kan bruke noen av mine erfaringer fra tidligere i den jobben jeg har nå.

Har du et eksempel?– Jeg husker godt en episode da jeg jobbet som aksjonsleder i Statens Forurensningstilsyn i 2000. Vi hadde en oljevernaksjon i forbindelse med lasteskipet John R som hadde havarert. Operasjonssentralen var i full aksjon og dette var dyktige mennesker. Jeg var derimot en litt fersk operasjonsleder. Da jeg var inne i operasjonsrommet kom lederen bort til meg og sa at jeg ikke hadde noe der å gjøre. Han sa videre at jeg skulle komme inn hver 4 time. De ville da fortelle meg hva de hadde gjort, hva de trengte av ressurser og de ville brife meg på hva jeg skulle si i media. Det var en tøff og dyktig leder, og han gjorde det eneste riktige som var å kaste ut lederen sin. Jeg trengte ikke å blande meg inn i deres ekspertise. Det var en nyttig og lærerik episode, som jeg har reflektert over noen ganger i ettertid.

Hvordan vil du beskrive godt lederskap? – Jeg tror at forutsigbarhet er svært viktig for en leder uansett hvilket reaksjonsmønster du har. Du må være glad i mennesker og forstå faget. Du må riktignok ikke kunne alt, men nok til at du klarer å stille såpass med spørsmål at du kan forstå fagområdet. I tillegg må du ha evne til å motivere mennesker.

Har du hatt noen tunge tider som leder?– Ja, den tyngste jobbopplevelsen var da jeg jobbet i Mattilsynet og vi fikk et E. coli utbrudd i 2006. Det var tøft. Her hadde vi en situasjon der det var barn som døde. Samtidig hadde vi et konstant medietrykk i to måneder med TV-intervjuer to ganger om dagen i tillegg til et voldsomt engasjement i befolkningen. Alle lurte på hvor smittekilden var. Jeg tok av 10 kilo i løpet av disse to månedene. Heldigvis klarte vi å løse saken etter hvert. Rapporter i ettertid viser at tilsynet kom sterkere ut av krisen, og at vi hadde dratt læring av de utfordringene som vi møtte på under dette utbruddet.

Hva er mest utfordrende som leder i NAV?– Det er størrelsen og oppgavebredden. Vi har 19 000 tusen ansatte, hvorav 5000 av disse er kommunepartnere. Vi forvalter 380 milliarder. Vi har mange ulike behov og problemstillinger, og i en slik organisasjon må du tåle at det blåser litt innimellom. Det viktigste jeg tror du kan gjøre som leder, er å tenke igjennom hva du kan lære av kritikken i stedet for å avfeie den. Likevel må du passe på at det ikke går så mye inn på deg at du blir liggende søvnløs. Da får du heller ikke gjort noe.

Hva har du lært i løpet av de tre årene du har vært leder for NAV?– NAVs visjon er at vi skal gi mennesker muligheter. Vi møter mennesker i veldig mange vanskelige situasjoner, enten det er på grunn av sykdom, manglende arbeid, rus, økonomi eller andre ting. Det er mange som sliter og det å ha ydmykhet og respekt for enkeltmenneskes situasjon, det er viktig. Jeg opplever at våre medarbeidere har et stort ønske om å gi mennesker muligheter og å hjelpe folk som er i en vanskelig situasjon. Vi er en stor etat med mange ulike oppgaver som skal løses, både løpende driftsoppgaver og store utviklingsprosjekter. I store og komplekse organisasjoner er det viktig å samarbeide godt på tvers internt, men også med andre organisasjoner og andre etater.

Hva er største HR utfordring i NAV?– Det er å bistå med kompetansebyggingen og kompetansevedlikeholdet som igjen hjelper de ansatte med å håndtere oppgavene sine på en god måte. Vi er en stor organisasjon og det er derfor en stor utfordring for oss å klare dette hele tiden. Det skyldes blant annet at vi har mange ulike behov, nivåer og mange ulike avdelinger. I tillegg er det stadig endringer i regelverk, systemer og rutiner som våre medarbeidere må forholde seg til.

Det har vært en del negative medieoppslag om NAV, hva gjør det med deg som leder?– Det er nok mest krevende for våre ansatte. Men jeg mener det er viktig at vi er positive til saklig kritikk av det vi gjør. Det må vi tåle og det lærer vi av, selv om det kan være ubehagelig. Det som har vært tungt for en del ansatte, er at vi i etterkant av drapet på en kollega, har vært gjenstand for en del negativ kritikk og hetslignende uttalelser - spesielt i sosiale medier. Det har vært tungt å forholde seg til at enkelte har kommentert at de synes det var på tide at noen gikk til aksjon, eller at det var greit at man tok en Breivik. Slike uttalelser synes jeg er smakløse. Når jeg da tenker på våre ansatte som møter vold og trusler på jobben, så er ikke dette greit. Jeg synes det er svært uheldig og vanskelig.

Hva gjør det med deg som person? – Jeg er leder 24 timer i døgnet, derfor er det det samme som jeg tenker som leder.

Har du alltid vært en ledertype? – Det må andre svare på, men jeg har vært leder siden 1986. Og når folk spør hva slags utdanning du må ha for å lede NAV, bruker jeg å si at du må ha hovedoppgave i vegetasjonskartlegging fra Landbrukshøyskolen. Det er en fleip, men ja, jeg har gått på Landbrukshøyskolen.

Hva drømte du om å bli da du var ung? – Som alle andre gutter i gata var det brannmann og politi.Når du ikke er på jobb, hva bruker du helst fritiden på?– Jeg drar på mange turer og ferierer på hytta som ligger på Mylla i Nordmarka. Det er et flott sted.

Har du noen skjulte talenter?– Jeg er veldig dårlig til å lage mat, men jeg er veldig flinkt til å lage fylt loff. Du kjøper en loff eller kneip og skjærer den opp på langs. Deretter fyller du den med pisket kremfløte, purre, majones, kokt skinke og litt hardkokt egg før du dekker den med cheddarost og steker den i ovnen. Det er veldig godt og kan anbefales.

Hva er det som gjør deg forbannet?– Det skal noe til før jeg blir sint og jeg tror ikke det er mange som har opplevd det. Jeg er nok mer tydelig og kanskje for tålmodig. Det er ett av dilemmaene du har som leder, å finne den rette balansen mellom tålmodighet og utålmodighet.

Hvordan tror du arbeidslivet ser ut om 10 år?– Jeg tror at kravet til kompetanse vil stå høyt og at det vil øke. Så håper jeg at flere er inkludert i arbeidslivet.

Hva blir de største utfordringene tror du?– Det er at vi har 660 000 årsverk, ikke mennesker, som står utenfor arbeidslivet. Dette er summen av sykefravær, arbeidsledighet, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger. Utfordringen ligger i om vi klarer å strupe inngangen og få flere av disse over i arbeid og i aktivitet. Det handler om alt fra de som dropper ut av videregående skole, til holdninger og fordommer mot de som har et annet navn eller til de som sliter med diffuse og sammensatte lidelser. Det har riktignok blitt noen flere funksjonshemmede i arbeid det siste året, men dessverre er det fortsatt alt for mange som står utenfor. Der er vi for dårlige.

Hva ville du skrevet om i Personal og Ledelse? – Motivasjon og mennesker. Det handler om hvordan vi som ledere klarer å bidra til motivasjon og energi i jobben, noe som igjen gir økt produktivitet, arbeidsglede og trivsel. Moro i jobben betyr masse.

Reportasjen er fra Personal og Ledelse nummer 6/2013.

"
Powered by Labrador CMS