Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Skal du håndhilse eller klemme?
Av og til kan det være vanskelig å vite hvordan man skal hilse på forretningsforbindelser. Norske ledere mener det er både upassende og skadelig å klemme forretningskontakter.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Det kan fort bli vel mye klemming som ikke er sømmer seg i jobbsammenheng. Det mener både ledere og arbeidstakere ifølge arbeidsmarkedsundersøkelsen PAMA.
Upassende og skadelig
Over halvparten svarer at det er upassende å gi klem til forretningsforbindelser uansett hvor godt man kjenner hverandre. Flere menn enn kvinner mener dette, og flere eldre enn yngre.
54 prosent av lederne og 58 prosent av arbeidstakerne, mener at det kan være skadelig for profesjonaliteten i forholdet å klemme en forretningsforbindelse.
8 av 10 hilser med håndtrykk og fullt navn
Proffice sin undersøkelse viser at viser at 8 av 10 ledere hilser med håndtrykk og fullt navn på nye forretningsforbindelser, mens færre er like formelle når de er blitt dus med hverandre.
- Møter man nye mennesker i jobbsammenheng sier det seg vel selv at et håndtrykk og navnepresentasjon er på sin plass. Utfordringene oppstår først når vi har møtt hverandre nok til at det har oppstått en mer uformell tone. Da er det fort gjort at man begynner å klemme, og mange synes at det kan bli ukomfortabelt, sier Stein Andrè Haugerud, viseadministrerende direktør i Proffice.
Han understreker at det mest sannsynlig er store bransjeforskjeller på dette området, men at resultatene i undersøkelsen taler på vegne av et representativt utvalg ledere og arbeidstakere i Norge.
30 prosent av lederne og enda flere arbeidstakere synes det kan være vanskelig å vite hvordan man skal hilse på forretningsforbindelser i møter.
Fanget i klemmen
- Det kan være ulike årsaker til at så mange velger – eller foretrekker – å holde seg borte fra klemmingen. Men utover at noen generelt har aversjoner mot fysisk kontakt, tror jeg det dreier seg om en usikkerhet om hvem man til slutt skal klemme og hvor ofte. Det er da de klønete situasjoner oppstår, sier Haugerud.
Hans antakelser bekreftes i undersøkelsen: Hele 72 prosent av lederne og 75 prosent av arbeidstakerne mener nemlig at dersom man først har begynt å klemme, kan det fort bli til at man klemmer både når man kommer og når man går – og det kan bli vel mye.
Noe fasitsvar finnes kanskje ikke, men 7 av 10 mener håndtrykk når man kommer og når man går er den beste måten å hilse på.
PAMA er Proffice sin landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse der 992 ledere og 1222 arbeidstakere, uten lederstilling, har svart på spørsmålene. Undersøkelsen er gjennomrøt av Respons Analyse våren 2011.