Syv tegn på at toppsjefen lyver
Forskere fra Standford Universitet har angivelig funnet nøkkelen til å avsløre hvorvidt en toppsjef lyver i møte med pressen, eiere eller investorer.
Ill.foto: Colourbox.
Når en toppsjef stiller seg opp foran investorer, eiere og medarbeidere og forteller om status og fremtidsutsikter kan det være vanskelige å gjennomskue om hele sannheten blir fortalt. En manipulerende adferd, og uheldig valg av ord kan være tydelige tegn på at noe er galt.
De to forskerne, David Larcker og Anastasia Zakolyukina, har gjennom sin studie «Detecting Deceptive Discussions in Conference Calls», funnet frem til hvilke ord og uttrykk som blir brukt til å pynte på sannheten. Dette bør du være ekstra på vakt ovenfor:
1. Vi, ikke jeg
Når toppsjefen begynner å si vi, oss, våres bør du følge nøye med. Forskerne mener distansering kan være et forsøk på å dekke over noe som er galt, eller at de forsøker å dele ansvaret med sine kollegaer. Det kan indikere at det kommer dårlig nytt om kort tid.
2. ”Alle vet”
”Det er jo allmenn viten…” Når sjefen bruker ord som generaliserer markedsinformasjonen er det grunn til å spisse ørene. Andre retoriske vendinger du skal holde øye med er; ”alle er enig i…” og ”aksjonærene vet…” og ”dere vet….”. Formuleringer som dette virker umiddelbart overlegne, men i virkeligheten kan de dekke over at sjefen selv ikke ønsker å ta ansvar, mener forskerne.
3. Den overoptimistiske
En utadvendt og glad toppsjef er veldig bra for bedriften. Ordvalg som godt, lovende eller imponerende er bra. Formuleringer du bør følge med på er ord som feilfri, fenomenal og urokkelig. Dette er ofte formuleringer som er vanskelig å måle, dessuten kan slike overdrivelser være et forsøk skjule noe.
4. De farlige følelsene
En toppsjef skal klare å holde hodet kaldt og å være rolig og avbalansert selv om det brenner. Dersom følelsene tydelig er i sving kan det tyde på at noe er galt. Uttalelser som hjerteskjærende, utslette eller drepende bør du i følge forskerne være på vakt ovenfor. Disse begrepene er mye mer følelsesladede i forhold til ord som svært, problematisk og hardt.
5. Banning
Når lederen tyr til banning er det dårlig nytt i vente. Banneordene trenger ikke være de du hører en fredagskveld på vertshuset. Det kan dreie seg om små uskyldige ord som likevel virker malplassert i det lederen snakker.
6. Tydelig sinne
En ærilg toppsjef som har alt på det tørre bruker kalde fakta. Vær på vakt når sinne og aggresjon blir tydelig. I det vedkommende bruker ord som hat, drepe eller smadre, vet toppsjefen noe som aksjonærene absolutt burde få vite mener forskerne.
7. ”Du stoler på meg, ikke sant”
Positive ord som har til hensikt å gi inntrykk av at taleren er troverdig, er ofte et tegn på det motsatte. Dersom sjefen sier ”sannheten er….”, eller bruker vendiger som genuint, ærlig eller i virkeligheten, mener forskerne det er ekstra grunn til å spisse ørene. Toppsjefer er i utgangspunktet troverdige, hvis dette blir understreket, kan det være et tydelig tegn på at ikke hele sannheten blir fortalt.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.
"