Årets andre Personal og Ledelse på vei!
Gå ikke glipp av artikkelen fra gjesteskribent Paul Moxnes der han skriver om lederutvikling i angstens tidsalder. Les også om hvordan seksjonslederen ved renholdsavdelingen svingte lederkosten og friskemeldte staben. I tillegg byr vi på et uformelt intervju med politiinspektør i Oslo, Hanne Kristin Rohde.
Moxnes er dr. philos. og tidligere professor ved Handelshøyskolen BI ogUniversitetet i Oslo. Fra studieåret 2011/12 er han ansatt ved AdministrativtForskningsfond (AFF). Moxnes er en nasjonalt og internasjonalt anerkjentforsker, forfatter og foredragsholder.
Det er liten tvil om at angst er et nyttig begrep for å forstå hva som hemmer og fremmer personlig utvikling, skriver Moxnes.
" På dette feltet er forskningen klar – uten evne til å føle angst, og uten vilje til å bli motivert av den, blir vi alle tapere. ”Den vidunderlige følelsen av frykt” heter Karina Hollekims bok (2011) om hennes liv som basehopper og ekstremsporter.Hun skjelver mye, men vet at angsten er hennes venn. 70-tallets lederutviklingsgrupper var ikke ekstremsport, men var kjent for å være ekstreme. Der hørte jeg deltakere si at det var som å ”kaste seg ut på de sytti tusen favners dyp”. Det var de ustrukturerte ledertreningskursenes tid. Stort sett betydde det at det strukturelle sikkerhetsnettet var fjernet og det mest sårbare og irrasjonelle i deltakerne kom fram. Ikke alle hadde erfaring nok til å takle det. Noen ganger kunne det gå på helsa løs. Vi fikk utbrudd av forvirringspsykoser, i noen tilfeller med akutt innleggelse på psykiatrisk sykehus."
Få også med deg Moxnes pedagogiske prinsipper for lederutvikling oppsummert i åtte punkter.
Sykefraværet er redusert med 22 prosentpoeng ved renhold- og tekstilavdelingen ved Bærum sykehus. Oppskriften er enkel: Kartlegg, lytt, legg til rette og vær klar i talen!
Da Marit J. Søderstrøm ble ansatt som seksjonsleder for avdelingen i april 2009, fikk hun klar beskjed om at situasjonen kunne ikke bli noe særlig verre. – Min første reaksjon var at dette er penger som flyr rett ut av vinduet.Sykefraværet hadde før min tid ligget opp mot 36 prosent. Det var bare åkaste seg rundt med en gang og finne ut av hvorfor og hva som gjorde atmedarbeiderne var så syke, sier hun.Arbeidet har gitt gode resultater, i dag ligger sykefraværet på rundt 10 prosent, hvorav korttidsfraværet er største utfordring.
Politioverbetjent Ole André Bråten har i store deler av sitt yrkesliv hatt jobber hvor konflikter har vært en del av hverdagen. Han har et klart råd til norske arbeidsgivere.
– Sørg for at de ansatte er godt forberedt på å møte konfliktsituasjoner. De må vite hva de skal se etter for å vurdere risikoen, være mentalt forberedt og ha en strategi for å redusere risikoen, sier han.
Politiinspektør i Oslo, Hanne Kristin Rohde deler sine erfaringer om lederskap, karriere og humor.
Er du modig? – Ja, jeg er kanskje det. Det er nok mange flere enn meg som sitter pårene fakta og som ikke tør å si det høyt, fordi det blir mye bråk og støy. Det skyldes at vi ikke er vant til å kalle en spade for en spade. Vi har fortsatt mange tabuer som vi ikke «skal» snakke høyt om. Vi forsvarer ytringsfriheten, men den er likevel ganske finslipt i forhold til hva som er politisk korrekt å si.
Unge ledere utvikles ved at de lærer seg å takle motgang og konflikter. Reis deg selv om du går på en smell eller to råder eksperten.
Daglige utfordringer, kombinert med en passe dose viljestyrke, er kanskje det som betyr aller mest dersom du skal utvikle deg til en god leder. Det mener forsker Tom Karp.
- Du er nødt til å erfare hvordan du virker på andre mennesker og hvordan du selv reagerer i gitte situasjoner. Da må du gjøre noen feil, sier han til Personal og Ledelse.
Få med deg alle disse reportasjene, våre lederutviklingsråd, psykologenes tanker om når jobben blir borte og bedriften må nedbemanne. God lesning!
Dersom du ikke får bladet i posten kan du bestille enkeltutgaver her, eller legge inn et abonnement her.