colourbox_sparken

Må vi la oppsagte ansatte jobbe til tvistesaken er endelig avklart?

UKENS DILEMMA: En bedrift har sagt opp en arbeidstaker og den ansatte er uenig i oppsigelsen. Nå lurer ledelsen på om den oppsagte har krav på å jobbe til saken er endelig avklart.

Publisert

Hei!

Vi er midt i en oppsigelsessak med en ansatt. Arbeidstaker har motsatt seg oppsigelsen og det ser ut til at det kan bli en rettslig tvist. Det har nå utviklet seg til et betent forhold mellom firmaet og den ansatte. Vi lurer derfor på om den ansatte har rett til å fortsette i stillingen frem til saken er endelig avklart.

Rett til å fortsette i stillingen

Hovedregelen er etter arbeidsmiljøloven § 15-11 at ved tvist om et arbeidsforhold lovlig er brakt til opphør, kan arbeidstaker fortsette i stillingen så lenge forhandlinger pågår. Arbeidstaker har også rett til å fortsette i stillingen dersom tvisten ikke løses ved forhandlinger, og det blir tatt ut søksmål.

Mens forhandlinger i oppsigelsessaken pågår er utgangspunktet at arbeidstaker har rett til å utføre sitt arbeid etter arbeidsavtalen. Etter lovens forarbeider innskrenker imidlertid ikke dette arbeidsgivers styringsrett, noe som tilsier at arbeidsgiver kan foreta de samme endringer i arbeidsforholdet som før oppsigelsen. Dette kan inkludere en mulighet for å flytte vedkommende til en annen avdeling, noe som i deres tilfelle kan kunne bøte på det betente forholdet mens saken avgjøres.

Unntak fra retten til å stå i stillingen

I unntakstilfeller kan arbeidsgiver kreve kjennelse av retten for at en arbeidstaker likevel ikke får fortsette i stillingen. Vilkåret er da at retten finner det urimelig at arbeidsforholdet opprettholdes under sakens behandling. Det er arbeidsgiver som må ta initiativet til et slikt krav ved å fremme det for retten. Arbeidsgiver kan altså ikke ensidig beslutte at arbeidstakeren ikke får fortsette i stillingen. Dette vil være en ulovlig utestengelse som kan føre til kjennelse om at arbeidstaker får gjeninntre i stillingen.

Når retten tar stilling til om det vil være urimelig at arbeidsforholdet opprettholdes under sakens behandling, skal dette vurderes konkret for den enkelte arbeidstaker. Hvilke momenter som er relevante i vurderingen vil variere fra sak til sak og det er retten som bestemmer hvilke momenter dette skal være. I forarbeidene er det likevel gitt en pekepinn over hva som bør ligge i urimelighetsvurderingen. Det presiseres at det skal skje en totalvurdering hvor arbeidsgivers og arbeidstakers interesser og behov stilles opp mot hverandre, og at det må kreves en interesseovervekt i arbeidsgivers favør for å tillate fratreden. Videre vil det sannsynlige utfall oppsigelsessaken være et moment.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at retten til å fortsette i stillingen ikke gjelder ved tvist om avskjed, oppsigelse i prøvetiden, for innleid arbeidstaker eller midlertidig ansatt. Etter krav fra arbeidstaker kan retten likevel bestemme at arbeidsforholdet skal fortsette også i en slik situasjon inntil saken er rettskraftig avgjort.

Avskjed reguleres av arbeidsmiljøloven § 15-14 og baserer seg på at arbeidstaker har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller vesentlig mislighold av arbeidsavtalen. Retten til å stå i stilling mens saken blir avgjort er avskåret på grunnlag av de meget strenge kravene som stilles for lovlig avskjed.

Powered by Labrador CMS