Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Der alle jobber heltid
Du skal ikke reise lengre enn til Finland før ufrivillig deltid er et nesten ukjent fenomen. Andre verdenskrig er en viktig årsak til at strukturen i typiske kvinneyrker er helt annerledes der enn her.
Mens små deltidsstillinger og ufrivillig deltid er et svært utbredt fenomen i Norge, er situasjonen helt annerledes i de tusen sjøers land.
Fagbladet, organ for Fagforbundet, har vært på reportasjereise og skriver hjem om en helt annen virkelighet.
" Bortimot ukjentBare 13 prosent av de ansatte i finske kommuner jobber deltid, ifølge tall fra det finske Kommunala arbetsmarknadsverket.
Uønsket deltid er et bortimot ukjent fenomen, mens man derimot er godt kjent med slikt som overarbeid og utbrenthet.
Norge på deltidstoppenNorge, derimot, ligger på topp i Europa når det gjelder deltid, og det gjelder i hovedsak kvinnelige arbeidstakere. Snaut 40 prosent av norske, voksne kvinner er deltidsansatt, mot åtte prosent menn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Les også: Vil lovfeste rett til heltid
Les også: Sliter i småstillinger
Mens hver tredje deltidsansatte pleie- og omsorgsarbeider i Norge ønsker å jobbe mer, svarer 12 prosent av heltidsansatte finner i samme sektor at de heller ønsker å jobbe færre timer.
Dette kommer fram i en nordisk undersøkelse av 5000 pleie- og omsorgsarbeidere i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Forskningsinstituttet NOVA har deltatt i undersøkelsen fra norsk side.
" Historiske forklaringerForskjellene mellom Norge og Finland har historiske forklaringer, ifølge NOVA-forsker Mia Vabø. Hun sier til Fagbladet at deltidsarbeidet ikke har bitt seg fast i finsk arbeidsliv på samme måte som i Norge.
Hos oss ble deltidsarbeid en inngangsport til lønnet arbeid for mange kvinner på 1970-tallet. Norske kvinner kunne jobbe deltid fordi mannen var hovedforsørger.
Ingen oppgangstidDet finske samfunnet i etterkrigstiden var derimot preget av at svært mange menn var lemlestet eller drept under krigen. Finland nøt ikke godt av oppgangstidene på samme måte som i Norge.
Dermed var deltidsarbeid en luksus man ikke hadde råd til, simpelthen. Finske kvinner var i stor grad ute i arbeidslivet for fullt på 1950- og 60-tallet.
Les også: Flere pleiere på fulltid
"