Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Tøft for gravide i globale selskaper
Medarbeidere i multinasjonale selskaper opplever høyt arbeidspress og harde krav, uavhengig av både livssituasjon og kjønn. Det skaper problemer for mange kvinnelige arbeidstakere når de blir gravide.
I det globaliserte arbeidslivet blir medarbeiderne betraktet som "kjønnsløse" og uten ansvarsforpliktelser utenfor jobbsfæren.
Det forventes at man er gift med jobben og står på langt ut over det som betraktes som normal arbeidstid.
Det globale arbeidslivet
Førstelektor Hege Eggen Børve ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har forsket på hvordan samspillet mellom arbeidsplassen, velferdsstaten og det globale arbeidslivet påvirker kvinnelige arbeidstakere når de blir gravide.
Les også: Økende sykefravær blant gravide
Eggen Børve er doktorgradsstipendiat ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, skrifer Forskning.no
Stadig flere arbeidstakere får jobb i store, multinasjonale selskaper som opererer i flere land og verdensdeler.
I disse jobbene kreves ofte lange arbeidsdager, stort engasjement og at man prioriterer jobb framfor familie. Globaliseringen av arbeidslivet visker ut skillet mellom jobb og fritid.
Kjønnsnøytralt arbeidsmiljø
Arbeidsmiljøet oppleves i stor grad som kjønnsnøytral. Forventningene og rollene til medarbeiderne tok ikke høyde for at kvinner faktisk blir gravide.
- I organisasjonen er arbeidstidsnormen å jobbe lange arbeidsdager, og forutsetningen for å å leve opp til dette idealet er at en er tilgjengelig og disponibel for arbeidsplassen omtrent hele døgnet, sier Hege Eggen Børve.
Vanskelig å rekruttere kvinnelige ledere
Børve har dybdeintervjuet to norske kvinner som begge er ansatt i multinasjonale selskaper. Begge opplevde problemer og konflikter i forhold til arbeidsgiveren da de ble gravide.
Den ene av dem mistet rett og slett jobben under permisjonstiden. Den andre ble "reddet" av å være underlagt norsk lovgivning.
- Hvis diskriminering på grunn av graviditet er utbredt i det globale arbeidslivet, betyr det at det kan bli vanskelig å rekruttere kvinnelige ledere i framtida, sier Hege Eggen Børve.
Les også: Unngå diskriminering av gravide
"