Ambulanse

Alarmerende fra ambulansefolk

Norsk ambulansepersonell har et anstrengt forhold til sin egen ledelse og opplever at de ikke blir respektert av kolleger i andre faggrupper i helsevesenet. Yrksegruppen har lenge etterlyst et tydeligere fokus på etikk og menneskekunnskap.

Publisert

Åtte av ti ambulansearbeidere føler at de ikke blir verdsatt av andre helsearbeidere. Hver tredje ambulansearbeider gir strykkarakter til sin egen ledelse, skriver Dagsavisen.

Dette kommer fram i en studie av arbeidsforholdene til ambulansearbeidere, ledet av forsker Oddvar Førland ved Diakonissehjemmets høyskole i Bergen.

Etikk og menneskekunnskapDet er reist spørsmål ved tilliten til ambulansepersonell i forbindelse med at voldsofferet Ali Farah ble etterlatt med alvorlige hodeskader i Sofienbergparken i Oslo.

Ifølge forskningen som Dagsavisen refererer, har ambulansepersonell selv etterlyst et tydeligere fokus på etikk og menneskekunnskap i tjenesten. Og de har gjort det lenge.

Halvparten av ambulansepersonellet savner mer kompetanse om taktisk opptreden ved ulykker og skadesituasjoner.

Seks av ti ønsker mer kompetanse i situasjoner der kriminelle handlinger er begått. Ni av ti ønsker å videreutdanne seg innenfor sitt eget fag.

Viktige signaler- Her kommer de som jobber i denne tjenesten, med viktige signaler til sykehusene og sinde ledelser om at ambulansearbeiderne må tilgodesees med mer oppmerksomhet og ressurser, sier Oddvar Førland til Dagsavisen.

Han tror opplevelsen av manglende respekt fra andre faggrupper skyldes det lave utdanningsnivået i ambulansetjenesten. De fleste har fagbrev fra videregående skole, men samarbeider med høyt utdannede leger og sykepleiere.

Forskningen viser at ambulansearbeiderne er svært dedikerte i jobben, at de er motivert av å kunne hjelpe andre mennesker og at de har et svært sterkt, faglig selvbilde.

Powered by Labrador CMS