Byggeforskrifter-Colourbox

Bemanningskrise stopper nybygg

En rekke store byggeprosjekter i hele landet blir utsatt og forsinket fordi byggebransjen ikke makter å skaffe nok fagfolk til jobben. Både skoler, sykehjem og store boligprosjekter blir rammet.

Publisert

- Det aller vanskeligste akkurat nå er å skaffe gode prosjektledere. Men vi sliter med å få tak i alle typer kompetanse, både på fagarbeider- og ingeniørsiden, sier HR-direktør Gry Jødestøl i NCC Construction AS til Ledernett.

Presset i bygg- og anleggssektoren er blitt enda større i løpet av sommeren, registrerer Byggenæringens Landsforening (BNL).

Skaper forsinkelser- Flere steder i landet har vi sett at skoler og sykehjem ikke har fått noen entreprenør til å regne pris og påta seg oppdragene. Også enkelte store boligprosjekter er blitt utsatt. Det er klare faresignaler, sier direktør Jørgen Leegaard i BNL til Newswire.

Undersøkelser viser at det er behov for 20 000 flere ansatte i bygg- og anleggssektoren enn i dag. Dette er arbeidskraft som det er svært vanskelig å skaffe.

Takker nei til prosjekterGry Jødestøl bekrefter dette inntrykket overfor Ledernett:

- Byggeprosjekter som allerede er satt i gang, fortsetter som planlagt. Men vi er nødt til å takke nei til mange nye prosjekter. Det er ikke noen vits i å regne på dem engang.

NCCs entreprenørvirksomhet har for tiden 1700 ansatte. De kunne opplagt vært flere i forholdt til etterspørselen, men Jødestøl mener det er vanskelig å tallfeste hvor mange flere hender som trengs.

Tidkrevende opplæring- Vi bruker mye innleid arbeidkraft fra Polen. Dette er flinke folk, men det tar likevel mye tid å lære dem opp, både når det gjelder språk, hms og selve måten vi arbeider på i Norge, sier HR-direktøren.

Som alle andre i bransjen, sliter NCC Construction også med høy turnover og en gjennomsnittsalder på staben som blir stadig høyere. For bransjen som helhet nærmer snittalderen for fagarbeidere seg 40 år, mens den for ingeniører har passert 50.

Vi må utdanne flereHele bransjen er opptatt av at det utdannes for få fagarbeidere og ingeniører til byggebransjen. Hvert år starter rundt 7000 elever på fagutdanning. Bare to tredeler gjennomfører, og det er for lite.

- Vi trenger flere for å kunne holde Norge i gang i årene som kommer, selv om bransjen har vist stor evne til å effektivisere. Det ville hjelpe godt hvis en større andel av elevene fullfører fagutdanningen, sier Jørgen Leegaard i BNL.

Promotering på skoleneGry Jødestøl forteller at NCC Construction arbeider på flere fronter for å promotere både byggebransjen og seg selv som arbeidsgiver. Både skolebarn, elever i videregående skole og ingeniørstudenter skal forstå at byggebransjen er spennende, moderne og framtidsrettet.

- Men konjunkturene svinger. Er det ikke en fare for at situasjonen vil være helt annerledes når ungdommene er ferdig utdannet og skal ha jobb?

- Det vil selvsagt være konjunktursvingninger, men i vår bransje er det alltid behov for fagfolk. I nedgangstider vil det være større etterspørsel på anleggssiden, for eksempel i forbindelse med offentlige veiprosjekter. Da kan vi kanalisere ressursene dit, sier Jødestøl.

Mellom 180 000 og 200 000 mennesker er sysselsatt i det utførende leddet i bygg- og anleggsbransjen i Norge. Mer enn 30 000 av dem kommer fra utlandet, de fleste fra Polen.

Powered by Labrador CMS