Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Kundebehandlere sliter
Norske arbeidstakere tegner i hovedsak et pent bilde av sitt eget psykososiale arbeidsmiljø. De som sliter mest, tilhører yrker som arbeider direkte med kunder, elever eller klienter.
Dette kommer fram i faktasamlingen om norsk arbeidsmiljø og -helse, som Statens arbeidsmiljøinstitutt har lagt fram nylig.
Analysene viser at de fleste arbeidstakere opplever et godt samsvar mellom kravene som jobben stiller og den kompetansen de har å bidra med. Arbeidsbelastningene oppleves også som passe store for et flertall.
" Dårlig kundeforholdEt mindretall skiller seg tydelig og negativt ut på spørsmål som angår psykososialt arbeidsmiljø, nemlig yrkesgrupper som må forholde seg til kunder, klienter eller elever.
Mer enn halvparten av dem opplever at de blir styrt av kundenes krav, og nesten hver fjerde opplever å ha et dårlig forhold til dem.
Passe høye kravEn av fem av norske arbeidstakere opplever at arbeidsmengden er stor i forhold til tiden de har til rådighet. Men få opplever at kravene er for høye.
To av ti opplever å være utsatt for motstridende krav eller en rollekonflikt i forhold til kollegaer eller overordnet.
Selvbestemmelse og kontrollOver halvparten opplever stor grad av selvbestemmelse og kontroll over eget arbeid. Tre av ti har i liten grad selvbestemmelse.
Hver tiende opplever seg styrt i arbeidet, enten det er av maskiner, utstyr, samlebånd, rutiner, kollegaer, resultatmål eller tidsfrister.
Hver tiende sysselsatte rapporterer at de har et yrke hvor det å gjøre feil kan få store konsekvenser for liv, helse eller økonomi. Dette gjelder flere menn enn kvinner.
Vanskelig balansepunktÅ finne balansen mellom jobb og familieliv er vanskelig for mange, viser STAMI-rapporten. Hver femte sysselsatte synes dette er vanskelig, og problemene oppleves større for menn enn for kvinner.
Trolig har dette sammenheng med at flere kvinner jobber deltid.
Savner tilbakemeldingerTallene tyder på at lederen har en viktigere sosial enn faglig rolle for svært mange. Fire av fem sier at de opplever ganske stor grad av sosial støtte fra lederen, men to av fem sier at de sjelden eller aldri får tilbakemelding fra nærmeste leder om hvordan de faktisk gjør jobben sin.
Da er nok forholdet til kolleger enda viktigere for mange. Ni av ti opplever at dette er et sted å gå for å få sosial støtte.
Enestående samlingFaktasamlingen om norsk arbeidsmiljø er den første i sitt slag. Statens arbeidsmiljøinstitutt mener den vil være et viktig verktøy for forskere, politikere, presse og andre som er opptatt av arbeidsmiljøet i Norge. Klikk her for å lese mer.
"