Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Mangler planer mot rus
Flertallet av private bedrifter har ingen planer for hvordan de skal takle problemer med rusmisbruk på arbeidsplassen. Derfor har Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) utgitt ny veileder om temaet.
Les også: Tar tak i alkoholkulturen
- Over halvparten av private og cirka 20 prosent av offentlige virksomheter mangler planer for hvordan de skal behandle rusmisbruk på arbeidsplassen, opplyser seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) til nettutgaven av bladet Aktuell Sikkerhet.
Dette er bakgrunnen for at NSR nå utgir veilederen Rusfritt arbeidsmiljø. Målet med veilederen er at de virksomhetene som mangler planer for dette arbeidet, skal komme i gang med en rusmiddelpolitikk, videre at denne politikken skal gjøres kjent i hele organisasjonen.
"Ulik praksisTallene sier ingenting om kvaliteten og praktiseringen av rusmiddelpolitikken til de rundt 40 prosent av de private og 80 prosent av de offentlige virksomhetene som har en rusmiddelpolitikk på papiret.
Derfor kan det være svært ulikt hvordan denne praktiseres. Både kvalitet og praksis kan med andre ord variere sterkt.
For å belyse dette trekker Simonsen fram et eksempel fra et seminar for offentlige tjenestemenn: Tre av 30 deltakere kjente ikke til virksomhetens rusmiddelpolitikk, til tross for at virksomheten hadde en på papiret.
Betydelig sikkerhetsrisiko- Oppmerksomheten rundt rusmiddelmisbruk på arbeidsplassen har tradisjonelt vært rettet mot linjen ute i bedriften. Målet har vært å forebygge skader på personer og materiell, noe som er vel og bra, sier Simonsen.
Haun understreker samtidig behovet for å fokusere på dem som har beslutningsmyndighet og fullmakter i virksomhetene, med andre ord ledere på ulike nivå.
- Skulle noen ledere gå til anskaffelse av illegale rusmidler, har de allerede begått et lovbrudd. De må nødvendigvis ha kontakt med kriminelle miljøer for å få tak i stoffene, og dette kan vise seg å få fatale konsekvenser for bedriften. Da snakker vi ikke lenger bare om de ansattes liv og helse. Det kan i ytterste konsekvens dreie seg om bedriftens liv eller død.
SamarbeidsprosjektBåde AKAN, Stami, LO og arbeidsgiverorganisasjoner har deltatt i arbeidet med veilederen, i tillegg til en representant fra en privat bedriftshelsetjeneste. Veilederen kan bestilles hos www.nsr-org.no.
"