Sett grenser på julebordet
- Julebord er blitt en frisone der enkelte ikke følger vanlige regler for oppførsel, sier arbeidslivsforsker Asbjørn Grimsmo. Han mener bedrifter bør innføre klare regler for oppførsel på julebord.
På enkelte julebord er det nærmest legitimt at kolleger snakker dritt om hverandre, drikker seg overstadig beruset, slåss og tafser, skriver HMS-magasinet.
– Grensen mellom arbeid og privatliv har gått delvis i oppløsning. Det oppstår en gråsone der det er uklart hvilke regler som gjelder. Gjelder jobbens reglement, eller er en til stede som privatperson, spør seniorforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet.
Les også: Dropper julebordsfylla
Mangler ruspolitikk
– Julebord og firmafester er tradisjonelt sett på som en frisone. Det kan være fryktelig vanskelig for en person å vite om han eller hun er til stede som privatperson eller som arbeidstaker. Det er sjelden arbeidsgiver sier noe om dette i forkant, sier Grimsmo, ifølge Bergens Tidendes nettutgave.
Han mener alle firmaer bør ha et klart regelverk som gjelder for oppførsel på julebord og andre firmafestligheter. I dag er det bare et fåtall bedrifter som har dette.
– Arbeidsgiver bør si tydelig fra at de forventer normal oppførsel og gi tydelig beskjed om hvilken atferd som ikke er akseptert, både i forhold til alkohol og oppførsel mot kolleger, sier Grimsmo.
Kilde til jobbkonflikt
Så å si alle norske bedrifter har et klart forbud mot å drikke alkohol og nyte rusmidler på jobb. Men på julebord er regelen opphevet. Det er også nulltoleranse mot mobbing og seksuell trakassering på norske arbeidsplasser.
Grimsmo har i mange år arbeidet med konflikter på arbeidsplassen. Han sier at mange betente saker for en bedrift har startet med overtramp på julebord.
Julefyll rett på nett
Nytt av året er julebordsskandaler som blir tilgjengelig for alle, til evig tid, på internett.
– Dette er dårlig for ryktet til bedriften det gjelder, og kan koste dem dyrt, sier Grimsmo. En undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet fra 2004 viste at under 10 prosent av norske bedrifter drev rusmiddelforebyggende arbeid.
Blant dem som ikke gjorde det, mente en stor andel at alkohol hadde positiv innvirkning på miljøet i bedriften. Alkohol ble brukt som et personalmessig virkemiddel.
– Det kan være fryktelig korttenkt, sier Grimsmo, til bt.no.
"