- La den syke få fred
- Arbeidsgiverens rolle som tredjepart i det fortrolige lege-pasient-forholdet, er etisk betenkelig, uavklart og trenger en grundigere debatt, mener professor i sosialmedisin, Per Fugelli.
Ivrige arbeidsgivere og personalsjefer står i fare for å invadere privatlivet til sykmeldte medarbeidere, hevder professor i sosialmedisin, Per Fugelli.
Han frykter at arbeidslinja er en trussel mot menneskets rett til å være syk.
- I den politiske begeistringen har man ikke tatt nok på alvor de etiske problemstillingene som reises i forhold til personvernet og det fortrolige forholdet mellom lege og pasient. Om jeg blir syk, er det ikke sikkert jeg vil at sjefen skal ha innsyn i mitt innerste, sier Fugelli.
Svekket personvern
Inkluderende Arbeidsliv innebærer blant annet at arbeidsgiveren skal bidra aktivt for at den sykmeldte raskest mulig skal tilbake i aktivitet, i dialog med NAV, den sykmeldte og lege.
Per Fugelli mener arbeidsgiverens inntreden som en ny og uavklart tredjepart i lege-pasient-forholdet, er problematisk.
- Jeg er forbauset over fagbevegelsen som har satt sykelønnsordningen så høyt at den har vært villig til å betale med svekket personvern for den syke. Jeg har aldri sett fagbevegelsen løfte en pekefinger på vegne av enkeltmenneskets rett til sykdomsfred.
Bruk for alle
Fugelli mener altfor mye av debatten om arbeidslinja og et mer inkluderende arbeidsliv har dreid seg ensidig om å få ned sykefraværet.
Derimot har det vært for lite fokus på vår forpliktelse til å skape et arbeidsliv som har bruk for alle, ut fra erkjennelsen av at ikke alle kan yte 100 prosent hele tiden.
- Vi trenger et arbeidsliv som stiller varierte krav, fordi menneskers funksjons- og arbeidsevne varierer. På den måten vil enda flere få tilgang til den helsekilden som arbeidslivet faktisk er.
Skjevt maktforhold
Fugelli minner om at forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke er jevnbyrdig.
- Vi må erkjenne det skjeve maktforholdet mellom leder og ansatt. Denne skjevheten blir enda større når den svake parten blir syk. Med sykdom følger økt sårbarhet.
Nettopp derfor mener Fugelli det er avgjørende viktig å innrømme den syke makten over sin egen situasjon. Den syke skal ha eiendomsretten til informasjonen og hvem som skal ha tilgang på den.
Og det er den syke selv som må få vurdere når tiden er inne til å nærme seg arbeidet igjen. For å ta vare på den sykes verdighet, er det avgjørende at arbeidsgiveren ikke øver press, men respekterer grenser og lar medarbeideren selv invitere.
Sjefen er en fremmed
Fugelli minner om at det er så mye ved sykdom som kan gjøre bildet mer komplisert enn det man ser fra utsiden. Grunnlaget for hele tilværelsen kan være i bevegelse.
- Vi skal ikke forlange at et menneske som er sykt, må legge alle kortene på bordet for fremmede mennesker.
Og vi skal ikke glemme at sjefen og den tillitsvalgte IKKE er blant de nærmeste, men faktisk fremmede.
Sjefrelatert sykdom
Per Fugelli mener at mye av retorikken rundt arbeidslinja og Inkluderende Arbeidsliv fremstiller arbeidsplassen som en idyll. - Det er ikke idyllisk overalt. Noen steder er det rett og slett et lite helvete. Mye sykdom er jobbrelatert. Og ikke rent lite er sjefrelatert.
Legger vi for mye press på syke medarbeidere? Diskuter denne saken her på Ledernett.no.
Les hele intervjuet med professor Per Fugelli i Personal og Ledelse nr. 1 2007.