Leif E. Moland 1

Sliter i småstillinger

Hele 85 prosent av de ansatte i skolefritidsordningen i Oslo, arbeider deltid. Mange av dem ønsker seg større stillinger. Problemet er stort også innenfor pleie, omsorg og renhold.

Publisert

Dette kommer fram i en ny rapport som forsker Leif E. Moland ved Forskningsstiftelsen Fafo har laget. Her blir det dokumentert at Oslo kommune har et langt større antall uønsket små stillinger enn man tidligere har antatt.

Rapporten er en del av et arbeid som tar sikte på å redusere omfanget av uønsket deltid i kommunen.

SFO er verstingenHjemmetjenester og sykehjem har vært mest omtalt som arena for små stillingsbrøker. Men undersøkelsen fra Oslo viser at det er ved skolefritidsordningen (SFO) og i tjenester til funksjonshemmede at dette er mest utbredt.

Hele 85 prosent av de SFO-ansatte går i deltidsstilling. I tjenester til funksjonshemmede er andelen 75 prosent.

Ønsker større stillinger- Uten å si noe bastant om årsakene, mener jeg at dette absolutt er områder som kommunen bør se nærmere på, sier Leif E. Moland.

Og mange av dem som går i de små deltidsstillingene, skulle ønske at det var annerledes. Cirka 40 prosent av de SFO-ansatte ønsker seg større stillinger. Blant dem som yter tjenester til funksjonshemmede, ønsker 32 prosent større stillinger.

- Oslo kommune bør oppfordre bydelene spesielt til å gjøre utviklingsforsøket for å redusere omfanget av uønsket deltid innenfor disse tjenesteområdene. Fortsatt er det en lang vei å gå, mener Moland.

Den typiske heltidsansatte er i 30-40-årene, har høyere utdanning og jobber innenfor hjemmebaserte tjenester.

Lavere sykefraværPleie- og omsorgssektoren er preget av både høyt sykefravær og høy antall deltidsstillinger. Men Molands undersøkelse viser at det neppe er deltidsarbeidet som skaper fraværet, snarere tvert imot. Ansatte i stillinger mindre enn 50 prosent, har betydelig lavere fravær enn andre.

Samtidig har uønsket deltid mange andre negative virkninger på både kvalitet og effektivitet ved organisasjonene, påpeker Leif E. Moland.

Powered by Labrador CMS