Flere pleiere på fulltid
Et stort innslag av små deltidsstillinger er både et organisatorisk problem og et likestillingsproblem. Nye tall fra Helse- og omsorgsdepartementet viser at stadig flere ansatte i omsorgssektoren går over i tilnærmet fulle stillinger - til statsråd Sylvia Brustads store glede.
Utstrakt bruk av deltid regnes som både et likestillingsproblem og et organisatorisk problem. Norge ligger på topp i Europa når det gjelder deltid.
Snaut 40 prosent av voksne kvinner er deltidsansatte, mens andelen blant menn bare er 8 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
Ikke minst er dette et fenomen som gjør seg gjeldende i pleie- og omsorgssektoren.
Svært positivt Men nå viser nye tall at det ser ut til å gå riktige veien. I perioden fra 2004 til 2006 ble det 10 000 flere ansatte på fulltid i pleie- og omsorgstjenestene, en økning som tilsvarer 20 prosent.
- Dette er svært positivt både for dem som mottar tjenester og for dem som er ansatt, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, i en pressemelding.
Flere fulle stillingerÅrsaken er både at kommunene har tilbudt sine ansatte større stillinger, og at nyansatte er gått inn i fulle stilinger. I økte antallet årsverk i sektoren med 7800.
Statsråd Brustad synes det er spesielt gledelig at overgangen fra deltid til fulltid er mest markant - nær 30 prosent - for hjelpepleiere og omsorgsarbeidere. Men fortsatt går mer enn halvparten i disse yrkesgruppene i deltidsstillinger.
Uhensiktsmessig organisering
I en reportasje om deltid i den seneste utgaven av Personal og Ledelse sier forsker Leif E. Moland ved Forskningsstiftelsen Fafo at det er mange årsaker til at et stort innslag av deltidsarbeid er uhensiktsmessig for en virksomhet.
- Ikke minst skaper deltid et problem for virksomhetens rekrutteringsarbeid. Det er ofte vanskelig å få de beste kandidatene til å søke på små stillinger. Og det er vanskeligere å holde på folk hvis man bare kan tilby deltidsjobber, påpeker Moland.
Viktig for rekrutteringenHelse- og omsorgsminister Sylvia Brustad tror også at en større andel heltidsstillinger vil ha en positiv virkning for rekrutteringsarbeidet i pleie- og omsorgssektoren.
- At flere får tilbud om hele stillinger er også viktig for rekrutteringen av femtidige helsefagarbeidere til omsorgstjenesten, fastslår hun.