Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Arbeidskraft-mangel sinker bedriftene
Et flertall på 64 prosent av virksomhetene som er tilsluttet HSH, sier at mangelen på arbeidskraft legger begrensninger på deres egen virksomhet. Svært mange må utsette eller skrinlegge planer om investeringer og nysatsinger.
Problemet oppleves mer alarmerende nå enn i januar, da bare 55 prosent svarte bekreftende på det samme spørsmålet.
Tall fra HSHs arbeidskraftundersøkelse viser at bedriftene opplever stadig større problemer som følge av kampen om kvalifisert arbeidskraft. Undersøkelsen ble gjennomført i slutten av august og begynnelsen av september.
Begrensningene på veksten gjelder ifølge HSH særlig innenfor handel, transport, IKT, helse og utdanning.
Utsetter og skinlegger37 prosent av de spurte oppgir at mangelen på arbeidskraft har ført til at virksomheten utsetter eller skrinlegger planer om investeringer og nysatsinger. Dette er en økning fra 31 prosent i januar, da arbeidskraftundersøkelsen ble gjennomført forrige gang.
60 prosent oppgir at de har ubesatte stillinger som følge av mangelen på arbeidskraft. I januar sa snaut halvparten, 47 prosent, det samme.
Økende rekrutteringsproblemer Det ser ut til at HSH-bedriftene opplever at det blir stadig vanskeligere å finne lønsinger på problemene også. Mens 41 prosent oppgir at det er vanskeligere å få tak i arbeidskraft nå enn for ett år siden, svarte bare 28 prosent det samme i januar.
40 prosent sier også at de har problemer med å få tak i arbeidskraft. Det er særlig faglærte folk som er etterspurt.
Hver femte går utenlandsDet blir også stadig vanligere blant HSH-virksomhetene å hente hjelp utenfor Norges grenser. 19 prosent av dem som har besvart arbeidskraftundersøkelsen, sier at de nå henter arbeidskraft i utlandet, mot 16 prosent i januar.
HSH er bekymret for situasjonen og gjentar sitt krav om at det må bli lettere å importere arbeidskraft utenfra, blant annet ved at bedriftene selv kan få fullmakt til å gi midlertidige arbeidstillatelser, slik Ledernett skrev i juli.
Les også: - La bedriftene godkjenne arbeidsinnvandrere
"