Bank og finans på topp i etterutdanning
Stadig strengere kompetansekrav og hardere konkurranse om kundene har ført bank- og finansnæringen til topps på statistikken for etter- og videreutdanning. Ni av ti bank- og finansansatte ønsker å heve sin egen kompetanse.
Bank og finans nå er den bransjen som er tyngst representert på etter- og videreutdanningstilbudene ved Handelshøyskolen BI.
Hele 26 prosent av studentene hører til denne næringen, ifølge en pressemelding fra BI.
Les også: Arbeidspress hindrer faglig utvikling
En undersøkelse blant medlemmene i Finansforbundet viser at 75 prosent mener de må ta etter- og videreutdanning for å kunne gjøre en tilfredsstillende jobb.
93 prosent av forbundets medlemmer sier de er interesserte i kompetanseheving.
" Konsesjonsbelagt rådgivningDet er flere årsaker til at bankansatte og banknæringen etterspør høyere kompetanse. For det første vil en ny lov om verdipapirhandel fra 1. november kreve at bankene må ha egen konsesjon for å drive finansiell rådgivning.
- Viljen til å fremme kompetanseheving er nå særlig til stede på grunn av skjerpede krav til rådgivningssamtalen og dokumentasjonen, sier førsteamanuensis Eldrid Gynnild ved Institutt for finansiell økonomi på BI.
Mer bevisste kunderProduktene er blitt mer komplekse, samtidig som kundene er blitt mer bevisste, ikke minst fordi de kan sammenlikne og shoppe bank og finansprodukter på nettet.
- Vi har opplevd en stor endring i næringen fra slutten av 1980-tallet. Kundene står ikke lenger med lua i hånda og ber om å få låne penger. Nå er ansatte innen bank og forsikring selgere som konkurrerer om ressurssterke kunder, sier Jourunn Berland, leder i Finansforbundet.