Barn skaper lønnsforskjeller
Barn er en viktig årsak til at kvinner tjener mindre enn menn, særlig i privat sektor. Det kommer fram i en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning.
Cirka 40 prosent av forskjellen i timelønn mellom heltidsansatte kvinner og menn i aldersgruppen 20 til 45 år kan tilbakeføres til barn. Dette gjelder privat sektor.
I offentlig sektor er forskjellen mindre. Der kan bare 20 prosent av lønnsforskjellen forklares med omsorg for barn.
Dette kommer fram i en rapport som forskerne Inés Hardoy og Pål Schøne har laget på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Motsatt for mennRapporten viser videre at kvinner med barn har lavere timelønn enn kvinner uten barn. Denne lønnsforskjellen øker med antall barn.
For menn er det derimot motsatt. Menn med barn har høyere timelønn enn menn uten barn. Og denne forskjellen øker med antallet barn.
Effekt av velferdsgoderForskerne ser en sammenheng med velferdsgoder knyttet til barnefødsel og barneomsorg. I stor grad blir disse ordningene benyttet av kvinner.
Dermed har kvinner med barn lange perioder utenfor arbeidslivet, sammenliknet med menn og med kvinner uten barn og menn. Dette kan føre til at kvinner med barn sakker akterut i lønnsutviklingen.
Rapporten fra Institutt for samfunnsforskning finner du her.
"