Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Fast jobb fremmer psykisk helse
Arbeidstakere som er midlertidig ansatt, har større risiko for psykisk sykdom og yrkesskader enn fast ansatte. Det blir slått fast i en forskningsrapport fra Finland.
Det finske arbeidsmiljøinstituttet har gått gjennom 27 ulike vitenskapelige studier for å lete etter sammenhenger mellom ansettelsesforhold og psykisk helse blant arbeidstakere, skriver LO-aktuelt.
Les også: Ledere har lite kunnskap om psykisk helse
Konklusjonen fra Finland er klar: Ikke bare har midlertidig ansatte større risiko for psykisk sykdom, men de er også mer utsatte for yrkesskader.
Midlertidig ansatte har dessuten lavere sykefravær enn de faste.
" Gjenspeiler usikkerhetenAt midlertidig ansatte har flere psykiske plager enn de faste arbeidstakerne, kan gjenspeile graden av usikkerhet i jobbsituasjonen, tror overlege Knut Skyberg ved det norske Statens arbeidsmiljøinstitutt.
Skyberg var med på å utarbeide STAMIs rapport "Arbeidsforhold av betydning for helse" høsten 2004.
" Trenger mer forskningHelserisikoen i forhold til midlertidig ansettelse avhenger av hvor stabil den midlertidige ansettelsen er og hvor mange som er arbeidsledige og midlertidig ansatte i landet.
Det kan også være helseforskjeller mellom midlertidig ansatte og fast ansatte i utgangspunktet. Finnene understreker derfor, ifølge STAMI, at de trengs mer forskning for å finne ut hvilke mekanismer som ligger bak de helseeffektene man ser av midlertidige ansettelser.
Mindre erfaring - dårligere opplæringNår det gjelder midlertidig ansattes økte risiko for yrkesskader, blir det forklart med at de både er mindre erfarne og at de får mindre opplæring i sikkerhet på arbeidsplassen enn de fast ansatte.
At midlertidig ansatte har lavere sykefravær, blir forklart med frykten for å miste jobben.
- Midlertidig ansatte ser ut til å gå på jobb selv om de er syke i større grad enn fast ansatte. Grunnen er nok at de er redde for å miste jobben. Sykefravær er altså en dårlig indikator for sykelighet, sier overlege Knut Skybeg, ifølge STAMIs nettsider.
Les også: Lavt sykefravær i vekstbedrifter
Les også: Vikar-oppfølging gir mindre svinn
"