Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Informasjonsflyt mot trygdemisbruk
Et forslag om å åpne for mer informasjonsutveksling mellom NAV og forsikringsselskapene for å bekjempe trygdemisbruk, får finansnæringens fulle støtte.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har foreslått flere lovendringer som skal gjøre det lettere å bekjempe trygdemisbruk.
Blant annet vil man åpne for gjensidig utveksling av informasjon mellom Arbeids- og velferdsetaten (NAV) og forsikringsselskapene, dersom det foreligger konkret mistanke om trygdemisbruk eller forsikringssvindel.
" Bundet av taushetspliktVerken offentlig eller privat sektor har i dag adgang til å informere hverandre ved berettiget mistanke om misbruk og svindel.
Både NAV og forsikringsselskapene er nemlig bundet av taushetsplikt, også overfor hverandre, selv om forsikringsselskapenes taushetsplikt på visse vilkår kan settes til side også i dag.
Viktig grep mot svindelI sin høringsuttalelse erklærer Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) seg enig i departementets forslag og mener det er et viktig grep for å gjøre det lettere å avdekke ulovlige forhold.
- FNH mener tiltakene som foreslås vil kunne effektivisere det viktige arbeidet mot økonomisk kriminalitet, både innenfor finansnæringen og innenfor Arbeids- og velferdsetaten, skriver organisasjonen i høringsuttalelsen.
" Vil gå lengerMen FNH ønsker å gå lenger enn departementets forslag og mener at NAV bør kunne gi opplysninger til forsikringsselskapene også om kunder som bare har forsøkt å begå trygdebedrageri.
I forslaget slik det foreligger fra departementet, skal det bare kunne åpnes for informasjonsflyt der hvor bedrageriet er fullbyrdet og en urettmessig utbetaling er foretatt.
Svindel for én milliardFinansnæringen antar at det svindles med livs- og pensjonsforsikringer for cirka én milliard kroner i Norge hvert år.
Antallet avdekkede forsøk på forsikringssvindel har steget merkbart de siste årene, fra 114 saker i 2004 til 216 saker i 2005. FNH regner med at det i tillegg er et stort antall tilfeller som ikke blir avdekket.
- Det som er spesielt for svindelen innenfor pensjonsforsikringer med uføredekning, i likhet med trygd, er at utbetalingene for hver enkelt sak vil kunne dreie seg om nokså store beløp, fastlslår FNH i høringsuttalelsen.