To på møte

Kraftig oppgjør med kontraktsveldet

Under tittelen "Tilgi oss - visste ikke hva vi gjorde" har åtte ledere i dansk offentlig sektor tatt et kraftig oppgjør med seg selv, kontraktsveldet og "New Public Management". Selvkritikken har skapt stor debatt i Danmark.

Publisert

Oppgjøret kom til uttrykk i form av en kronikk i den danske avisen Politiken, skriver Fabladet, organ for Fagforbundet i Norge.

Åtte statlige ledere i Danmark tok et kraftig oppgjør med bestiller-utfører-modeller, kontraktsvelde og andre utslag av New Public Management som de mener er gått altfor langt.

" Internasjonal trendNew Public Management er betegnelsen på en internasjonal trend innenfor offentlig forvaltning, som blant annet handler om støre grad av brukerretting av forvaltning og tjenesteyting, delegering, desentralisering og - ikke minst - effektivisering. Trenden gjør seg gjeldende i stort sett alle vestlige land.

Et sentralt virkemiddel er innføringen av bestiller-leverandør-modeller. Kritikere peker ofte på at New Public Management handler om å lede forvaltningen som om den er en privat, kommersiell bedrift.

Destruktiv styringI kronikken skriver de danske lederne blant annet:

"Vi har satt et veldig system i gang som utarbeider omfangsrike kontrakter, evalueringer, årsrapporter, akkrediteringer og så videre, uten at det har ført til økt tilfredshet med kvaliteten. Mange av de tingene som er blitt innført de siste 10-15 årene for å fremme produktivitet og kvalitet, har nå begynt å hemme den offentlige sektors utvikling. Noen steder er det likefrem snakk om direkte destruktiv styring."

Et barn på feil spor- Oppgjøret startet startet med at jeg ytret mine tvil om New Public Management på et møte med sju andre ledere i det offentlige. Alle viste seg å være enige med meg. Barnet vårt hadde vokst opp og slått inn på feil spor. Nå måtte vi ta ansvaret for å justere kursen, forteller Henrik Hjortdal til Fagbladet.

Han er direktør for Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling i Danmark og den ene av de åtte som signerte kronikken i Politiken.

- Vi innrømmer å ha gjort en feil og er blitt klokere, sier han.

Begeistring for privat sektorLedernes poeng er ikke å avvise alle ideene bak New Public Management, men å signalisere at utviklingen er gått for langt.

- New Public Management kan være bra, men man kan få for mye av det gode. I begeistringen over utviklingstrekk i privat sektor gikk vi for langt.

Ifølge Fagbladet har kronikken skapt stor debatt i Danmark. En av konsekvensene er at statsråden i Arbeidsdepartementet har signalisert til alle medarbeidere at kontrakter må nedtones som styringsredskap.

- Utrolig mange sjefer har oppsøkt meg og ment vi var modige og at det var på tide at noen sa fra. Vi har fått en debatt rundt styring og overstyring, sier Hjortdal til Fagforbundets magasin.

Powered by Labrador CMS