Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Skeptiske til lange jobbreiser
Menn og kvinner opplever reiser i jobbsammenheng på forskjellig måte, viser ny forskning. Mens menn opplever lengre reiser som avkobling, kjenner flere kvinner seg utrygge og ensomme.
Resultatet kommer frem i en svensk doktorgrad, der sosiolog Gunilla Bergström har dybdeintervjuet 15 reisende selgere; åtte kvinnelige og sju mannlige.
Ensom på tur
Bergström har kommet frem til at kvinner ofte avstår fra lengre jobbreiser som innebærer overnatting, fordi de ønsker å komme hjem til barn og familie på kvelden. En annen grunn til at kvinnene velger bort overnatting, er at de ofte føler seg ensomme og utrygge, skriver tidsskriftet Arbetsliv.
Mennene i undersøkelsen opplever i større grad jobbreisene som noe positivt: De ser det som en mulighet til å få litt barnefri, og benytter gjerne tiden til å ta tak i arbeidsoppgaver som har ligget en stund.
Slibrige tilbud
Det er ikke bare ensomhet og hjemlengsel som skaper problemer for kvinner på jobbreise:
En av kvinnene i undersøkelsen forteller at hun helst holder seg på hotellrommet fordi hun vil slippe "slibrige forslag fra innpåslitne typer", skriver tidsskriftet.
Bergström mener det er et problem at kvinnene ser på jobbreisene som en belastning:
- Jobbreiser er ofte helt nødvendige i arbeidslivet, og mange attraktive og høyt betalte yrker forutsetter at man kan reise og være borte fra hjemmet flere netter hver måned. Reisene er dermed ett av de hindrene kvinnene må passere for å nå til topps, påpeker hun.
- Arbeidsgiver bør hjelpe til
Hun foreslår at sjefer og arbeidsgivere hjelper kvinner gjennom å la dem selv få planlegge: Om de får delta i bestemmelsen om når de skal reise, kan de tilpasse turen etter egne behov.
Tidligere undersøkelser har vist at 75 prosent av alle svenske jobbreiser gjøres av menn, og at menn generelt sett reiser lengre enn kvinner, skriver Arbetsliv.
Les mer i tidsskriftet Arbetsliv
"