Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Dette godtar vi
Dette er de ulike årsakene til sykemeldinger i den rekkefølgen vi aksepterer de.
1. Forkjølet med litt feber
I Norden er dette den mest aksepterte årsaken til sykemelding, av de som var målt. Men: Nordmenn er de som i minst grad aksepterer dette. I Finland synes 25 prosent at dette alltid er en akseptabel årsak, og i Sverige mener 27 prosent dette. Bare 9 prosent av nordmenn synes det samme.
2. Har nære familiemedlemmer som behøver ens støtte/omsorg:
Dette er den nest mest aksepterte årsaken for å sykemelde seg. Det er relativt små forskjeller mellom landene, men det er mest akseptert i Norge, Danmark og Island.
Menn aksepterer dette i litt større grad enn kvinner, og de som jobber i håndverksyrker har større aksept enn andre yrkesgrupper.
3. Blir mobbet på arbeidsplassen
Det å bli utsatt for mobbing er det tredje mest aksepterte årsaken til sykemelding, men det er en del forskjeller mellom landene. Islendinger og Finner er de som i minst grad aksepterer dette som årsak til sykemelding. Bare 6 prosent av finnene synes at det alltid er en akseptabel årsak, mot 34 prosent som mener at det aldri er akseptabelt. I Norge mener 16 prosent at det alltid er akseptabelt, mens 15 prosent synes det aldri kan aksepteres. Kvinner aksepterer det i noe høyere grad enn menn.
4. Har vanskeligheter i forbindelse med samlivsbrudd
Også her ser man store forskjeller mellom de nordiske landene. Årsaken er mest akseptert i Danmark, hvor 11 prosent mener at det alltid er en akseptabel årsak. Islendinger (9 prosent) og svensker (7 prosent) aksepterer det i større grad enn nordmenn (6 prosent). På Island er det imidlertid også en stor andel som aldri aksepterer dette (27 prosent). I Finland er det derimot bare 2 prosent som mener dette er en plausibel årsak til sykefravær, mens 30 prosent mener at det aldri er akseptabelt.
5. Føler ubehag på grunn av stress på arbeidet
Det er store forskjeller mellom de ulike landene med hensyn til hvor akseptert stress er som årsak til sykemelding. I Danmark mener 15 prosent at det alltid er en akseptabel årsak, mens det i Finland bare er 1 prosent som er helt enig i dette. Hele 50 prosent av finnene mener at det aldri er akseptabelt. I Norge mener 2 prosent at det alltid er akseptabelt, og 25 prosent mener det aldri er akseptabelt. Overraskende nok er det de som jobber mer enn 40 timer per uke som i minst grad aksepterer sykefravær på grunn av stress.
6. Har problemer med å komme seg på jobb på grunn av kortvarige manglende tilbud i barnehage, skole eller offentlig transport.
Denne årsaken er mest akseptert i Danmark og Finland, og minst akseptert i Sverige. 43 prosent av svenskene mener det aldri er akseptabelt. I Norden under ett mener 5 prosent det alltid er akseptabelt, mens 35 prosent mener det aldri er akseptabelt. Menn aksepterer det i noe større grad enn kvinner. Aksepten er lavest innen helse/pleie/omsorgsyrker, ledere og undervisning.
7. Er misfornøyd med forhold på arbeidsplassen
Det er generelt liten aksept for fravær på grunn av dette. Bare 1 prosent av nordmenn synes at dette alltid er en akseptabel årsak, mot 48 prosent som mener at det aldri er en akseptabelt.
Aksepten er lavest blant ledere og de som jobber som meglere/konsulenter/rådgivere. Den er størst i primærnæringene og innen hotell- og restaurantbransjen.
8. Har fått for lite søvn
Det er små forskjeller mellom de ulike landene med hensyn til hvorvidt dette aksepteres som årsak til sykemelding. Generelt er det liten aksept for dette. I Norden sett under ett er det 64 prosent som aldre vil akseptere dette, mens 1 prosent alltid aksepterer det.
9. Føler seg dårlig etter å ha drukket mye alkohol kvelden før
Det er generelt svært liten aksept for dette, og det er små forskjeller mellom landene. Det er ingen forskjell med hensyn til alder, utdanningsnivå etc, og kun små forskjeller mellom ulike yrkesgrupper. Ansatte innen hotell- og restaurantbransjen aksepterer det i litt større grad enn andre.