Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Holder bedre på seniorene enn danskene
Det er en høyere andel seniorer i arbeid i Norge, enn det er i Danmark. Også svenskene er bedre til å holde på seniorene enn danskene.
Danmark er nemlig det landet i Skandinavia som er dårligst til å holde på de eldre arbeidstakere, skriver det danske nettestedet ÆldreSagen.dk.
Nettstedet viser til en fersk undersøkelse som Danmarks Statistik har gjort for avisene Nordjyske og Fyns Stiftstidende.
Bedre på seniorordninger
En vesentlig årsak til at Danmark ligger etter Norge og Sverige, skal ifølge de to avisene være at danske virksomheter er for dårlige til å tilby seniorordninger.
Noen slike ordninger som får danskene til å bli lenger i jobben skal være kortere arbeidstid, nye arbeidsoppgaver og mer fleksible arbeidstider. Men dette er altså ikke nok.
SSP og IA viktig
Ifølge ÆldreSagen er Norges Senter for seniorpolitikk (SSP) og avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) noen av grunnene til at det står bedre til her enn i Danmark.
Om Sverige skriver nettstedet at landet siden 1970-tallet har hatt en lovgivning som pålegger "sist inn, først ut"-prinsippet ved oppsigelser, dog med visse unntak. Og da pensjonssystemet ble endret i 1999, skal Sverige skal da ha blitt det OECD-landet hvor det å arbeide etter fylte 61 år ga størst utbytte.
Individuelle avtaler mest effektivt
Konsulent Karl Henrik Baum i Ældre Sagen Erhverv sier at veldig mange ønsker å fortsette i arbeid etter fylte 50 år, dersom de får tilrettelagt arbeidet bedre, og om de får tilbakemelding på at de er verdsatt.
- Det handler mer om et godt arbeidsmiljø og anerkjennelse fra ledelsen, enn høyere lønn, sier han.
Baum mener det er mer effektivt å inngå individuelle avtaler enn kollektive med de ansatte, for å få dem til å bli i jobben.
(Kilde: Senter for seniorpolitikk)