Når det blir for mye stress
Undersøkelser viser at det blir stadig vanligere å kutte inn på lunsjen, hoppe over småpauser, jobbe overtid og ta med arbeid hjem. I tillegg er vi mer tilgjengelige via mobiltelefoner og e-post.
Det skal føles godt å på jobb. Men hvordan står det egentlig til for din egen del?
Hvis du bekymrer deg over forhold på jobben også på fritiden, har vanskelig for å kople av eller sliter med å sove, fordi du tenker på jobben, er det noe som er feil.
Kanskje har det gått så langt at du synes du må ha alkohol eller tabletter for å gire ned etter jobben. Da er det på høy tid med forandringer, melder den svenske fagforeningen SKTF.
Stress er individuelt
Årsakene til at vi opplever stress, er mange og fremfor alt individuelle. Hvordan du opplever din egen arbeidssituasjon avhenger av hvem du er og hvor du befinner deg i livet.
Dette gjelder for alle ansatte, inkludert ledere. Også lederen er en ansatt og har krav på et godt arbeidsmiljø og en rimelig arbeidssituasjon.
Vi har alle hørt om sykemeldinger, høyere arbeidspress og nedbemanning. Sammenslåing av arbeidsgrupper fører ofte til at mellomledere får større personalansvar. Vi prater om stress på jobben og om hvordan kravene blir større, mens personal og ressurser avtar.
" Full fart på jobben
Er en fulltegnet almanakk et tegn på fremgang? Eller er det i realiteteten et problem?
Stress er et arbeidsmiljøproblem og skal tas på like stort alvor som ulykkesrisiko eller dårlig arbeidsverktøy.
Ta gjerne initiativ til å sette slike spørsmål på dagsorden på arbeidsplassen. Det er viktig å snakke om stress og utbrenthet før noen rammes.
Film om stress
Hvis dere diskuterer om stress på jobben, kan det komme opp spørsmål som berører utbrenthet. Dette er et stort og viktig emne, spesielt om du har en medarbeider som rammes. Rådfør deg gjerne med bedriftshelsetjenesten.
SKTF har laget filmen Fullt upp! och sen då?, som kan brukes i arbeidsmiljøarbeidet. I filmen møter vi tre mennesker som deler sine erfaringer fra da de gikk på veggen og om deres vei tilbake i arbeidslivet. Filmen handler også om hva som medisinsk skjer hos et menneske som rammes av utbrenthet.
Kilde: SKTF
"