colourbox_papirarbeid

Slik griper du fatt i skriveoppgavene

Blir enkelte skriveoppgaver bare liggende fordi du aldri får helt taket på pennen?

Publisert

Slik plukker du opp papirarbeidet og kommer igang med det - Ledernett gir deg rådene.

Den danske journalisten Lis Lyngbjerg Steffensen har skrevet fire bøker om personaleledelse, ledelse og stress. Nylig gav hun seks råd på lederweb.dk, om hvordan man griper fatt i de oppgavene som er i ferd med å mugne:

1: Sett av tid på morgenen eller formiddagen

Bestem deg for å skrive en halv til en hel time hver dag, eller 3-4 timer en gang eller to i uka. For de fleste er formiddagen eller morgenen den beste tida for slike oppgaver, fordi da er hjernen opplagt og alt glir litt lettere.

2: Hold mobil og mail på avstand

Om det er mulig, skru av mobilen, og flytt eventuelle bunker med andre oppgaver slik at du ikke ser dem. Har du en kalender som er tigjengelig for andre, book av tid til skriveoppgaver i denne.

Det hele handler om å få arbeide i fred: Dersom du blir forstyrret av papirbunker, mail, telefoner eller medarbeidere som banker på, kan det ta opptil 15-20 minutter før du er tilbake igjen der du var. Uten disse forstyrrelsene blir du raskere ferdig, og det endelige resultatet blir bedre.

3: Utsett det som ikke er viktig

Kaffetrakting, vanning av blomster, småprat, sjekking av mail, nettsurfing, osv: Gjør unna alt dette før du går i gang med skrivingen - eller etterpå.

4: Skriv uten å tenke så mye

Ikke tenk så mye på hvordan kvaliteten blir i førsteomgang. Skriv heller så mye som mulig - hold på så lenge det er gøy, og stopp når det blir grusomt.

5: La det hvile litt.

Etter du har skrevet en god del, ta en liten pause eller la det ligge til dagen etter. Slik får du plass til dagens øvrige oppgaver, eller andre småting du kom på at du måtte gjøre mens du skrev.

Når utkastet er ferdigskrevet, kan du sette på de kritiske brillene og lese igjennom. Rett opp, og få eventuelt kommentarer fra andre. Rett opp igjen, og lever teksten dit den skal.

6: Belønn deg selv

- I stor eller liten skala, avhengig av oppgavens størrelse og karakter.

Ifølge Lis Lyngbjerg Steffensen, vil du med denne modellen oppdage at du iblant kan bli ferdig før deadline - og dette er seier nummer en. Etter hvert vil du også oppdage at de små og store katastrofene som alltid skjer rett før deadline er enklere å takle. - Seier nummer to.

Etter en stund vil det ikke lenger være nødvendig å ta med oppgaver hjem til kvelds- eller helgearbeid, og du vil få dem unna i løpet av mye kortere tid enn før.

( Lederweb.dk)

Powered by Labrador CMS