Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Står lenger i jobb med trening
Trening og tilrettelegging av arbeidet er viktige faktorer for at eldre arbeidstakere skal holde lenger i yrker som innebærer fysiske belastninger.
Mange som har fysisk tungt arbeid, tror at jobben er mosjon nok i seg selv, og at de derfor ikke trenger å trene utenom arbeidstiden. Men i virkeligheten er trening en av nøklene til å holde slitasjeutsatte seniorer i jobb.
- Skal eldre kunne stå lenger i fysisk krevende arbeid, krever det regelmessig trening for å bremse det naturlige fallet i fysisk yteevne som kommer med alderen.
Det hevder forsker Einar Jebens ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI.
Jobbe til normal pensjonsalder
Nå skal instituttet i gang med et nytt forskningsprosjekt for å se nærmere på hva som skal til for at eldre arbeidstakere arbeider fram til normal pensjonsalder. Hovedfokuset blir de fysiologiske kravene som stilles for å utføre de enkelte arbeidsoppgavene.
Prosjektet setter et særlig fokus på byggebransjen, som har en særlig høyh andel førtidspensjonering. Mange i bransjen har fysisk krevende arbeid, og Muskel- og skjelettplager er blant de vanligste årsakene til at folk går av tidlig.
Trening har god virkning
Et forprosjekt viser at trening har svært god virkning for eldre arbeidstakere i fysisk krevende yrker. Sykefraværet faller, medarbeiderne sliter mindre med smerter og de føler seg mykere og sterkere.
Når man spør arbeidstkere hvilke faktorer som er viktige for at man skal fortsette å jobbe fram mot normal pensjonsalder, svawrer de fleste godt arbeidsmiljø og god helse.
Halvparten er trygdet
I dag er over halvparten a alle 62-åringer trygdede eller tidligpensjonister. Tre av fire mottar slike ytelser før de går av med alderspensjon. Samtidig tilsier utviklingen i arbeidsmarkedet at det er et økende behov for senioriene i jobb.
"