Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Kvinner stanger i glasstaket
Det er en illusjon at alle har like muligheter til å nå til topps og bli ledere, uavhengig av kjønn. Glasstaket finnes, og det er kvinner som stanger i det. Dette kommer fram i en studie av ledelse og kjønn i et stort, norsk teleselskap.
- Vi har en tendens til å generalisere og tenke i stereotyper. En høy, dresskledd mann i førtiårsalderen definerer vi som en ledertype. En liten, blond og storbrystet kvinne går lett for å være sekretær.
Påminnelsen kommer fra Kari Rueslåtten. Hun er konsulent i Administrativt Forskningsfond (AFF) tilknyttet Norges Handelshøgskole i Bergen.
Les også: Slik oppnår du likestilling
Øke lav kvinneandel
I en masteroppgaven sin har Rueslåtten tatt for seg organisasjonskulturen i en stor, norsk telekommunkasjonsbedrift. Her undersøker hun hvordan mannlige og kvinnelige toppledere i bedriften tenker om kjønn og lederskap, skriver NHHs internavis Paraplyen.
Målet med Rueslåttens opgave var å finne ut hvordan den lave kvinneandelen i ledelsen kan økes.
Illusjonen om harmoni
Rueslåtten har dybdeintervjuet mannlige og kvinnelige toppledere i organisasjonen og spurt dem om lederstil, kommunikasjonsmåter og kultur.
Mange av de intervjuede fastholder at alle kan nå til topps på deres arbeidsplass, bare de selv vil.
- Harmoni-illusjonen, kaller Rueslåtten det.
Les også: - Flere kvinner bør søke til utlandet
For selv om man sier at alle har like muligheter i selskapet, er kvinnene sterkt underrepresentert i toppjobbene.
- Det er en illusjon å tro at lederpossisjoner på toppnivå er åpne for alle. Tror man på det, vil det ikke skje noe, sier Rueslåtten til Paraplyen.
Hindring for kvinner, usynlig for menn
Et begrep som ofte meldte seg under intervjuene, er "glasstaket". Og det var stort sett kvinner som tok opp temaet. Ikke fordi de var blitt hindret av dette taket selv, men fordi de visste at andre kvinner hadde møtt det som en barriere.
Menn, deriomot, mente å vite at det ikke eksisterer usynlige barrierer på vei opp.
- Der er vi ved kjernen av problemet. Taket er jo usynlig helt til folk stanger i det, fastslår Kari Rueslåtten.
Forskjell i lederstil
I studien fra det store, norske telekommunikasjonsselskapet la Kari Rueslåtten merke til tegn på ulik lederstil hos kvinner og menn i dette teleselskapet.
Kvinnene utmerket seg med en "feminin" lederstil. Den innebar blant annet at de oftere tok medarbeidere med på råd, de fremmet åpenhet, var bedre til å delegere og ga medarbeiderne makt og ansvar over egne oppgaver.
"