Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Bygg- og anleggsbransjen trenger kompetanseutvikling i nedgangstider
Bygg- og anleggsbransjen kan ha stor nytte av å satse på kompetanseheving i nedgangstider. Det mener Lena Bygballe, fagansvarlig for det nye Master of Management-programmet Strategisk ledelse i bygg- og anleggsnæringen ved Handelshøyskolen BI.
– Kompetanseutvikling av de ansatte er viktig, også i dårlige tider, fordi det gir bedrifter et konkurransefortrinn. Nå er det hard kniving om oppdragene. Har man høy kompetanse, skiller man seg ut, og sjansen for å vinne prosjekter øker. De som får rykte på seg for å levere god kvalitet, står også bedre rustet ved neste runde, og i fremtiden, sier Bygballe.
For svært mange bedrifter er krisen uunngåelig, og nedbemanning og konkurser et faktum. Bygballe mener likevel at mange har stor nytte av å satse på faglig påfyll.
– De som blir kjent som kunnskapsbedrifter, er også mer attraktive for de beste hodene i oppgangstider. Dessuten har de større mulighet for å få de mest spennende oppdragene. I gode tider mangler man ofte et motiv for kompetanseheving, i tillegg til å ha dårligere tid. Derfor er det smart å gjøre tiltak allerede nå, sier hun.
Eneste i Norge
Masterprogrammet er skreddersydd for bygg- og anleggsnæringen, og i Norge er BI alene om å ha en slik master med fokus på strategisk ledelse. Bygballe forteller at oppslutningen er svært god, med 30 deltakere fra et bredt utvalg av aktører i næringen.
Entreprenør- og industrikonsernet AF Gruppen er et av selskapene som har sendt fem av sine mellomledere på skolebenken, til tross for nedgangstider.
Stort behov for økt ledelseskompetanse
– For å skape maksimal produktivitet og innovasjon, er vi nødt til å videreutvikle kompetansen vi har, uavhengig av gode eller dårlige tider. Det er et stort behov for økt kunnskap om ledelse, organisering og økonomistyring innen bygg og anlegg. Mange av de ansatte har teknisk utdanning som ingeniørstudier, med lite teoretisk kunnskap om ledelse, og må da lære dette gjennom praksis. God ledelse påvirker resultater, derfor er det viktig å fokusere på dette, sier Bård K. Frydenlund, direktør for Personal og organisasjon i AF Gruppen.
Lærte ikke ledelse under utdanningen
Eileen Aasheim, anleggsleder i AF Gruppen og med lederansvar for blant annet fagarbeidere, er en av studentene.
Hun forteller at hun ikke hadde hatt sjanse til å ta videreutdanning for ett år siden. – Det er nå vi har tid, sier hun.
Om masterprogrammet
• Startet i høst, og går over ett år, fordelt på seks samlinger• Skreddersydd for bygg- og anleggsnæringen• Opprettet av Senter for byggenøringen på BI i tett samarbeid med næringen - imøtekommer et behov for økt ledelseskompetanse• Fokus på strategisk ledelse og verdiskaping• Supplerer det mer tradisjonelle utdanningstilbudet, som gjerne har et teknisk fokus• Målgruppen er ledere og potensielle ledere fra de forskjellige bransjene i næringen• Sentralt innhold er strategiske ledelsesutfordringer, knyttet til trender og nye konsepter innen bygg og anlegg • Tilbys ved Handelshøyskolen BI i Oslo