Desperat jakt på sommervikarer
Stor mangel på sommervikarer i helse- og omsorgssektoren gjør at mange kommuner tyr til 16-åringer for å fylle jobbene. Norsk Sykepleierforbund advarer mot konsekvensene.
Les også: Smarte ideer skal lokke sommervikarene
Desperate kommuner lokker med bonuser og forsøker å få 16-17-åringer til å jobbe på sykehjemmene i sommer, melder NRK.
Les også: Hardere kamp om sommervikarene
KS bekrefter utviklingen.
- Vi har fått tilbakemelding fra en rekke kommuner om problemet. Det skyldes den svært lave arbeidsledigheten vi har nå. Vi tror denne utviklingen bare vil bli verre i årene fremover, sier Gudrun H. Grindaker, direktør for arbeidsgiverutvikling i KS, til NTB.
Åpner for ungdom
Mange kommuner har nå senket aldersgrensen for sommervikarene, og har begynt å ta inn 16- og 17-åringer som går helse- og sosialfag på videregående skole som vikarer. Det mener Grindaker er smart.
- Slik får de et innblikk i hvordan det er å jobbe i denne sektoren, og det kan bidra til fremtidig rekruttering. Det er også mange oppgaver 16-17-åringene fint kan utføre på et sykehjem. De vil uansett ikke bli satt til kritiske oppgaver, sier Grindaker.
Les også: Profilerer seg på barneby-prosjekt
Noen kommuner har også åpnet for å bruke pensjonister som sommervikarer.
Advarer
Norsk Sykepleierforbund mener på sin side at det er alt annet enn smart å ansette så unge mennesker.
- Det kan gå på helsa løs for de syke eldre hvis 16-17-åringer ansettes som sommervikarer i sykehjem. Svært syke pasienter trenger kompetent helsepersonell også om sommeren, sier leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund.
Hun er svært bekymret over meldinger fra kommunene om å ansette uerfarne og umyndige personer.
- Tenåringer bak spakene
- Jeg vil advare ledere i helsetjenesten på det sterkeste mot å ty til slike løsninger. En 16-åring har verken kompetanse eller erfaring til å pleie, vurdere eller sørge for at syke eldre mennesker får den helsehjelpen de trenger, sier Normann.
- Sikkerhetsmessig er dette som å sette tenåringer bak spakene i et passasjerfly. Mens flyselskapene neppe ville vurdert et slikt alternativ, gambler helsetjenesten med å ansette folk som overhodet ikke har tilstrekkelige forutsetninger for å utføre arbeidet på en forsvarlig måte, sier Normann.
Samler gode løsninger
KS samler på sin side nå på gode løsninger for å løse bemanningskrisen framover, opplyser Grindaker.
- Det er viktig at kommunene arbeider med langsiktige strategier for hvordan de skal beholde og rekruttere folk, fastslår hun.
KS har fått inn en rekke eksempler på hvordan de ulike kommunene forsøker å løse bemanningsproblemet. I Stord i Hordaland tilbyr kommunene opptil 10.000 kroner i bonus til fagutdannede vikarer.
Speeddating på Facebook
I Bykle i Aust-Agder får førsteårsstudenter på sykepleierutdanningen lønn tilsvarende den sykepleiere med fire års erfaring får. Flere kommuner gir også bonus til sine faste ansatte dersom de lar være å ta ut ferie i den mest travle perioden på sommeren.
Andre kommuner har igjen forsøkt seg på «speeddating», der arbeidsgiverne fikk mulighet til å presentere sine arbeidsplasser til ungdom, og har opprettet en sommerjobbgruppe på Facebook. (©NTB)
"