- Skolen må ut av siloene
Næringslivet og akademia må samarbeide mer og bedre dersom Norge ikke skal tape enda mer konkurransekraft som kunnskapsnasjon, mener Peter Lorange, rektor ved handelshøyskolen IMD i Sveits.
Tirsdag holdt Peter Lorange innledningsforedraget ved BI Kompetanseforums årskonferanse i Oslo.
Lorange har gjennom 15 år ledet IMD til å bli en av Europas ledende handelshøyskoler. Tidligere har han blant annet vært rektor ved Handelshøyskolen BI, og han er en internasjonalt etterspurt foreleser.
Refser utdanningssystemet
Peter Lorange tok utgangspunkt i PISA-målingen av norsk skole for å refse et utdanningssystem han mener ikke tilfører norsk næringsliv den kompetansen som skal til for å lykkes globalt.
Les også: NHO advarer mot skoleforfall
Han mener en hovedårsak er det dårlige samspillet mellom utdanningssystemet og næringslivet.
Gjensidig respekt
- De beste skolene har et nært samarbeid med næringslivet, slo han fast og nevnte Handelshøyskolen BI som et forbilde i Norge. Universitetssektoren mener han derimot befinner seg langt nede i en isolerende og nærsynt "silotenkning".
- Samarbeidet mellom akademia og næringsliv må være basert på gjensidig respekt. Forskningen må raskt finne veien ut slik at den kan befrukte næringslivet med gode ideer.
Dyrke entreprenørkultur
Dersom et slikt samarbeid skal komme i stand, er det nødvendig med noen "interne entreprenører" som kan binde forskning og næringsliv sammen slik at gode ideer utveksles og utvikles. Her har Norge et stort forbedringspotensial, mener Peter Lorange.
- Vi ligger dårlig an når det gjelder entreprenørkultur og evnen til å tenke på tvers av båser. Det gjelder både i næringslivet og i Akademia, slo IMD-rektoren fast.
Han nevnte finske Nokia som et godt, nordisk forbilde på entreprenørkultur.
Les også: Verdensmestere i ledelse
For mye hierarki
Ifølge Peter Lorange er det ikke bare det akademiske livet i Norge som befinner seg i trange, isolerte siloer.
- Vi ser det samme i mange store bedrifter hvor man er altfor opptatt av ruter, organisasjonskart og hierarkier, sa Lorange.
" HR er superbyråkrater
Med salen full av HR-folk lot han ikke anledningen gå fra seg til å lange ut:
- Forskning viser oss - dessverre - at HR kan være noen superbyråkrater som er opptatt av stillingsinstrukser og formaliteter. Men HR må tvert imot være med på å utvikle entreprenørene. Pass på at dere tenker strategisk og ikke blir for byråkratiske.