Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Angst presser unge ut av jobb
Psykiske sykdommer gjør folk ute av stand til å jobbe. Spesielt gjelder dette unge mennesker som rammes av psykiske lidelser viser nye tall fra OECD. De nordiske landene er spesielt utsatt.
Ill.foto: Colourbox
Angst og depresjon rammer unge mennesker så de må forlate arbeidsmarkedet. Det kommer frem i en rapport fra OECD.
De industrialiserte landene opplever en markant stigning i antallet av psykiske sykdommer, som er en av grunnene til at folk blir arbeidsufør.
Nordiske land mer utsatt
Det er spesielt unge mennesker som rammes av angst og depresjon som forsvinner ut av arbeidsmarkedet. De nordiske landene er spesielt rammet.
Om lag 70 prosent av de mellom 20 og 34 år, som er ute av arbeidslivet som følge av psykiske lidelser, er årsaken psykiske problemer. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø i Danmark.
Les også: - Stressdiagnose ute av kontroll
Flere polikliniske konsultasjoner i Norge
Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at tallet på polikliniske konsultasjoner i psykisk helsevern i Norge fremdeles øker.
I 2008 ble det gjennomført over 1 750 000 konsultasjoner. Til sammenligning lå tallet på 696 000 i 2000. Statistikken viser en dramatisk økning både blant barn og unge, og voksne.
Les også: - Inkludering er dugnadsarbeid
Angst og depresjon mest vanlig
Christopher Prinz er senioranalytiker hos OECD. Han forklarer at det ikke er tunge psykiske sykdommer som rammer de unge. Som oftest er det lettere og mer diffuse diagnoser som angst og depresjon.
- Det er problematisk at unge rammes fordi det er en risiko for at de aldri får et fotfeste i arbeidsmarkedet. Hvis folk først har vært borte fra arvbeidsmarkedet et år eller to, er det meget stor sansynlighet for at de aldri vil komme tilbake, sier han.
Les også: Føler seg aldri flink nok
Må iverksette tiltak
I vårt naboland Danmark gjenkjenner professor Finn Diderichsen på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab tallene. Han mener det bør gjøres mer for at de unge ikke skal sluses ut av arbeidsmarkedet for alltid.
- I motsetning til de meget alvorlige psykiske sykdommer som for eksempel schizofreni, er det mulig for mange med angst og depresjon å komme ut av den psykiske lidelsen igjen, sier professoren.
Les også: Slik skapes et godt psykisk arbeidsmiljø
(Business.dk)
"