Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Nå kan sjefen lese e-posten din
Fra 1. mars kan sjefen din med loven i hånd lese gjennom jobbmail og tekstmeldingene på jobbmobilen. Men du skal ha en begrunnelse, og du skal varsles.
Colourbox.com
Den norske loven er nå endret slik at arbeidsgiver kan få innsyn i de ansattes e-post hvis det er nødvendig for den daglige driften.
Gjelder mobil og privat jobbområde
Tillatelsen gjelder også andre elektroniske kommunikasjonsmidler som arbeidsgiver eier. Det betyr at arbeidsgiver kan lese tekstmeldinger og annen info på jobbmobilen. Arbeidsgiver får også rett til å søke og lese i arbeidstakers personlige område på jobbens datanettverk.
Hjelper lite å slette
Bestemmelsene gjelder også for data sin arbeidstaker har slettet, men som finnes lagret på sikkerhetskopier som arbeidsgiver har tilgang til. Sjefen har derimot ikke rett til å overvåke arbeidstakers bruk av elektronisk utstyr, som internett.
Innsynsretten
Forutsetningen for at sjefen får innsyn er at arbeidsgiver mener det er nødvendig for å ivareta den daglige driften, eller andre berettigede interesser ved virksomheten. Dette gjelder også om en ansatt bruker e-posten på en måte som er grove brudd på de plikter som følger arbeidsforholdet.
Hva mener du? diskuter saken her
Ansatte skal varsles
De ansatte skal varsles og har rett til å uttale seg før sjefen leser e-posten. De har også rett til å være til stedet ved innsynet, og ha med seg tillitsvalg eller en annen representant. Hvis det ikke er mulig skal den ansatte ha et skriftlig varsel så snart e-posten er åpnet, med meldingen skal det også være en begrunnelse.
Den nye forskriften fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet trer i kraft fra 1.mars, og gjelder også for, elever og studenter, og engasjerte i frivillige organisasjoner.
Les hele forskriften i Lovdata her.
Les mer om innsynsretten i Personal og Ledelse nr 2/09 som kommer ut i uke 12. Får du ikke bladet kan du abonnere her.
"