Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Studer gratis via iTunes U
Som de første nordiske universiteter lanserer NTNU og Universitetet i Stavanger i dag hvert sitt område på iTunes U med videofilmede forelesninger og foredrag til gratis nedlasting.
Ill.foto. Colourbox.com
Under navnet "NTNU Open CourseWare" har universitetet i Trondheim i første omgang lagt ut ca. 90 videoer om ulike emner. Spennvidden i temaene er stor. Alt fra medisin og matematikk til sosiologi og språk.
Flere populære vitenskapelige foredrag er også lagt ut, blant annet et intervju med den norske Nobelprisvinneren Ivar Giæver. Dette er et av få opptak på engelsk. For øvrig har NTNU prioritert å legge ut videoer er med norsk tale.
Gratis språkundervisning og kurs
Via iTunes U kan videoene lastes ned og sees på iPod-spillere med videofunksjon, iPhone, Mac- og pc-er. iTunes U er et område på iTunes Store hvor ledende universitet og høgskoler deler av sin kunnskap. Her blir brukerne tilbudt gratis lyd- og video-innhold fra f.eks språkundervisning, andre kurs og forelesninger, laboratoriedemonstrasjoner og sport. Mye av innholdet kan lastes ned som podcaster.
Europeiske universiteter følger etter
iTunes U ble lansert i 2007 og kjente amerikanske universiteter som Stanford, MIT og Yale var blant de først til å legge ut materiale. Det siste året har også europeiske universiteter kommet etter. Først ut i Norden blir altså NTNU og Universitetet i Stavanger.
Alle kan fråtse i kunnskap
Hos andre universiteter er tilbudet blitt spesielt populært blant studenter som laster ned videoer og lydopptak med sine forelesere. Men ettersom læringsmateriellet ligger åpent tilgjengelig kan alle og enhver her fråtse i kunnskapen fra verdens beste universiteter.- Det er jo nordmenn flest som via skatteseddelen betaler for størstedelen av vår virksomhet. Da skulle det bare mangle om de ikke også får se hva vi driver på med. Kort sagt så ønsker vi å gjøre vår kunnskapsproduksjon tilgjengelig for alle interesserte, sier Julie Feilberg i en pressemelding fra NTNU.NTNUs hensikt med å ta i bruk iTunes U er i første omgang å drive folkeopplysning og forskningsformidling. Etter hvert håper imidlertid Feilberg at kanalen også skal kunne brukes som støtte for regulær undervisning.
Rydder i opphavsrettigheter
Universitetet i Trondheim har de siste årene gjort opptak av mer 1.000 forelesninger og foredrag, men de aller fleste vidoene er bare tilgjengelig via passordbeskyttede systemer. Målet er nå å gi tilgang til det meste av materiellet via åpne kanaler som iTunes U, YouTube EDU og andre.Paralellt med publiseringen i nye kanaler har NTNU satt i gang et arbeid for å klargjøre opphavsrettighetene til læringsmateriellet. Dette er en krevende prosess ettersom mange forelesere gjerne bruker eksempler fra lærebøker, bilder etc. som er produsert av andre.
NTNU på iTunes U blant annet via nettadressen: http://itunes.ntnu.no