Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Kvinner forsøker å berge forholdet
Rundt to tredeler av dem som tar kontakt med landets familievernkontor er kvinner, og parforhold er det viktigste temaet i samtalene. Hovedvekten av brukerne er i 30- og 40-årene, og de har høyere utdanning enn gjennomsnittet.
Kvinner er flinkere til å ta kontakt med familievernkontorene for å prøve å berge et hanglende forhold. Ill. foto: Colourbox.com.
Familievernkontorene er i første rekke kvinners arena. På landsbasis er i underkant av 70 prosent av dem som tar kontakt kvinner, og det er svært liten geografisk variasjon mellom ulike regioner.
Flest i 30- og 40-årene
Både i 2002 og i 2007 er det relativt få brukere under 25 og over 55 år. Hovedtyngden av primærklientene er i alderen fra 35 til 44 år og med sivilstatus gift.
Brukerne har også et relativt høyt utdanningsnivå sammenlignet med befolkningen for øvrig. Kvinner har et høyere utdanningsnivå enn menn, og siden kvinner er overrepresentert på familievernkontorene, kan dette være en medvirkende forklaringsfaktor.
Fulltidsarbeidende
De aller fleste som brukte familievernkontoret var i full jobb både i 2002 og i 2007. Andelen som jobbet deltid eller var hjemmeværende ble redusert fra 2002 til 2007.
Les også: Ledere velger familigevennlige jobber
Parforhold og barn
Parforhold først, deretter samarbeid om barn. Dette er hovedinntrykket når vi ser på primærklientenes viktigste grunn for henvendelsen. Dette er et stabilt trekk som ikke har endret seg fra 2002 til 2007.
Både i 2002 og i 2007 var hovedfokus på familievernkontorene samtaler med par. Dersom vi ser på viktigste tema i samtalene ser vi at det har vært en kraftig økning i femårsperioden når det gjelder samarbeid om barn, og dette var tilfelle for alle aldersgrupper.
Dette gjenspeiler også relasjon mellom hovedperson i familievernsakene og viktigste samtalepartner. I sakene med mer enn èn deltaker hadde 66 prosent av klientene med seg partner til samtaler, og 30 prosent hadde med ekspartner. Det er likevel relativt vanlig å gå alene for hjelp på familievernkontorene, selv om det var noe mer vanlig i 2002 enn 2007. Nær fire av ti saker i 2007 hadde kun en deltaker.
Les også: Hjemmekontor bra for familielivet
Unge og forhold til foreldre
Syv av ti av dem under 18 år som tar kontakt med familievernet er jenter. Vel halvparten av sakene der barn selv har tatt kontakt med familievernkontor, omhandler forhold til foreldre, og mer enn 30 prosent har individuelt problem som henvendelsesgrunn. Mer enn 70 prosent av de under 18 år som hadde med samtalepartner tok med seg forelder, og samtaler mellom barn og foreldre var hovedtiltak i 5 prosent av det totale antall sakene i 2007. Seks av ti barn som selv tok initiativ til hjelp fra familievernet kom alene i 2007, og dette var flere enn fem år tidligere.
(SSB)
"