Arbeidstilsynet med pålegg om ledende stillinger
Ernst & Young AS må endre arbeidstidsordningen for fire arbeidstakere i ledende stillinger. Arbeidstilsynet mener dagens praksis er i strid med arbeidstidsbestemmelsene.
Mange stillinger er i dag er plassert innunder det Arbeidsmiljøloven omtaler som særlig uavhengige og ledende stillinger. Slike stillinger er unntatt arbeidstidsbestemmelsene, skriver HMS Magasinet.
"Mange stillinger er definert som særlig ledende og uavhengige. Det kan gi lange arbeidsdager.
Mange arbeidsgivere har hatt tradisjon for å definere en rekke arbeidsforhold som særlig uavhengige og ledende, som mellomledere, ingeniører, arkitekter og andre.
Fagforeninger mener dette er i strid med lovens intensjon om å beskytte arbeidstakere mot lange arbeidsdager.
Les også:Sjefen ringer når du har fri
Opprettholder pålegg
Nå har Direktoratet for Arbeidstilsynet vurdert en klage fra revisorselskapet Ernst & Young AS om pålegg, som selskapet ble ilagt av Arbeidstilsynet i Oslo etter tilsyn i 2008.
Selskapet ble den gang pålagt å gi de fire arbeidstakerne, som hadde tittel manager og senior manager, en ordning som var innenfor arbeidstidsbestemmelsene. Direktoratet opprettholder påleggene fra Arbeidstilsynet i Oslo.
Les også: Godt privatliv gir god arbeidsmoral
- Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven følges. Arbeidstakere med særlig uavhengig stilling og ledende stilling kan i helt spesielle tilfeller unntas fra arbeidstidsbestemmelsene, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
- Unntakene er ment for arbeidstakere som har tydelig og åpenbar uavhengighet i forhold til når og hvor de jobber, og som har mulighet til å styre egen arbeidsbelastning. Unntakene gjelder også arbeidstakere i det øvre ledersjikt.
Ernst & Young AS mener at alle arbeidstakere i revisjonsselskapet med tittel manager og senior manager har en særlig uavhengig og ledende stilling.
Les også: Nattarbeid og lange arbeidsakter er en farlig blanding
Ikke særlig ledende stillinger
Direktoratet for Arbeidstilsynet har sett nærmere på hvordan de fire aktuelle arbeidstakerne utfører sine arbeidsoppgaver. Konklusjonen er at de ikke har en særlig uavhengig eller ledende stilling. Dermed kan de heller ikke unntas fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
Følgende momenter er vurdert:
" * mulighet til selv å styre oppdragsmengden * mulighet til selv å kunne instruere og delegere * mulighet til selv å styre utviklingen i et prosjekt * formålet med arbeidstidsbestemmelsene * lønnsnivå * tidsbruk på administrative oppgaver * reelle ansvarsforhold og arbeidsoppgaver, uavhengig av tittel* personalansvar
Les også: Flest overtramp i små gründerbedrifter
Økt risiko for helseskader
Arbeidsmiljølovens grenser for arbeidstid, overtid og arbeidsfri bygger på arbeidsmedisinsk kunnskap om menneskers behov for regelmessig søvn, hvile og sosial kontakt.
" Uheldige virkninger av mye arbeid: * Lange arbeidsdager over lang tid øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Risikoen øker betydelig ved mer enn 60 timers arbeid i uken over lang tid. * Mindre enn 5 timers søvn i døgnet gir økt risiko for hjerteinfarkt. * Risiko for feilhandlinger øker hos medarbeidere som jobber mer enn 60 timer i uken.* Trafikkrisikoen etter arbeidstid øker. Arbeidsdager på mer enn 12 timer øker risikon for trafikkulykker på vei hjem fra jobb.