Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Kirkens Bymisjon låner næringslivsledere
Arbeidslaget til Kirkens Bymisjon i Lillestrøm måtte si nei til nye oppdrag. De manglet arbeidsledere. Nå får de hjelp fra næringslivet.
- Ivan måkte veien for aller siste gang i går. Nok er nok. Nå får han ikke lov lengre, sier Bjørg Thorsen og ser smilende på ektemannen Ivan.
Snømåking er hardt arbeid, selv for en sprek pensjonist i midten av åttiårene. Det har ikke falt mer snø i Akershus siden 1959. Arbeidslaget har mye å gjøre. Det er flere enn ekteparet Thorsen som trenger hjelp til å måke oppkjørselen og grave frem nedsnødde biler.
Nyttig arbeidslag
Arbeidslaget til Kirkens Bymisjon i Lillestrøm er et tilbud til folk som faller utenfor arbeidslivet og vanlige arbeidstiltak. Ved nyttår hadde de 106 deltakere i alderen 19 – 71 år. I praksis gjelder tilbudet for alle. Det eneste kravet som stilles er at de møter rusfrie på jobb, og har lyst og evne til å gjøre en jobb.
Rekrutterer lokale ledere
Både privatpersoner og næringslivet i Lillestrøm har innsett at de kan få god og rimelig hjelp fra Arbeidslaget. Bymisjonen er glad for at etterspørselen har økt, men det har også medført et praktisk problem: De mangler arbeidsledere.
- På en del oppdrag må vi ha med en leder. Vi har brukt en del spreke pensjonister som arbeidsledere, men vi har ikke klart å rekruttere nok, sier Odd Kjetil Valen, som er daglig leder for Arbeidslaget.
For å løse problemet har de invitert ledere i det lokale næringslivet til å stille opp med tid og kompetanse.
- Vi gjør det for å styrke kvaliteten på arbeidet. Alternativet er å takke nei til nye oppdrag, og det ønsker vi ikke, sier Valen.
Lederne skal være med deltakerne ut på jobb, koordinere arbeidet og sørge for fremdriften. utover det skal de gjøre akkurat den samme jobben som de andre.
Ny leder på jobb
Bjørn Erik Børresen er en av de tre lokale ildsjelene som har takket ja til utfordringen fra Arbeidslaget. Som leder av Lillestrøm Næringsråd håper han at dette kan inspirere andre fra næringslivet til å gjøre det samme. Han har teknikken inne. Snømåking kan han. Ledelse også. Men han får ikke så mye bruk for lederegenskapene akkurat i dag. Når Raymond Haugerud (21) og Jahn André Dahlsrud (21) skufler snø i oppkjørselen til ekteparet Thorsen, går det unna i rekordfart uansett.
- Å sette av en halv dag en gang i blant har vi tid til. Arbeidslaget gjør en viktig innsats for lokalsamfunnet, og det kommer også oss i næringslivet tilgode, mener han. Men Børresen har også personlige motiver for å delta.
- Egentlig føler jeg at jeg får mer enn jeg gir. Det er fint å kunne hjelpe andre mennesker, og kanskje får jeg også noen nye erfaringer og utfordringer som leder, sier han.
Fra oppdragsgiver til arbeidsleder
Håkon Malmo er daglig leder for Volvo Bilia på Lillestrøm. I likhet med Børresen er han ute på sitt første oppdrag som arbeidsleder. Fra tidligere kjenner han Arbeidslaget godt, de har blant annet ryddet parkanlegget rundt bedriften hans.
- Det har aldri vært så fint som nå. Jeg får mange positive tilbakemeldinger både fra kunder og ansatte, sier han.
I dag har han byttet ut dress og dokumenter med søppelsekk og arbeidshansker. Uteområdene hos Leca på Lillestrøm skal ryddes.
- Jeg vet at en del av dem som deltar i Arbeidslaget har mye å slite med. Men det er åpne og ærlige mennesker, som det er hyggelig å jobbe sammen med. I næringslivet går man gjerne omveier. Her får du tilbakemeldinger med en gang, sier han.
Mister tilskudd - starter kronerulling
Arbeidslaget har blitt et populært tiltak i Lillestrøm. Innsparinger har imidlertid gitt mindre oppdrag fra kommunen. Det har fått både næringsliv og privatpersoner på banen. Et ektepar garanterte en støtte på 150 000 kroner til Arbeidslaget, og de ville betale hele beløpet selv dersom ikke andre aktører meldte seg. Men flere har kommet til. Den lokale Nordea-filialen har startet kronerulling og gir selv 20 000 kroner. Akershus Energi vil sponse Arbeidslaget med 100 000 kroner både i 2009 og 2010.
At lokalsamfunnet starter kronerulling betyr at Kirkens Bymisjon på Lillestrøm kan opprettholde Arbeidslaget. Og med frivillig arbeidsinnsats fra lokale ledere blir tilbudet enda bedre.
- Kall det gjerne lederrulling, sier Odd Kjetil Valen med glimt i øyet.
- Går det som vi vil, har vi femten samfunnsengasjerte ledere på listen før sommeren.
Les hele saken i Personal og Ledelse nr 1/2009
"