Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Ti feller du bør unngå ved jobbsøk
Det er lett å bli nervøs når du søker ny jobb. Her er ti feller det kan være greit å styre unna hvis går for drømmejobben.
Illustrasjon: Colourbox.no
1. En CV og søknad full av skrivefeilSkriver du i søknaden at du er en nøyaktig person og likevel skriver firmanavnet feil, da ligger du kanskje ikke så godt an. Hvis du bruker en standard søknad, sørg for å gå gjennom hele søknaden for å sjekke at ikke du har ord som avslører at det er en standard søknad. Søker du for eksempel på stilling som markedssjef, passer det dårlig om det står; Jeg tror jobben som kommunikasjonsdirektør vil passe meg godt.
2. Ikke vær for morsom
Å fortelle vitser og spøke kan være moro. Men å forsøke humoristiske innslag der det ikke passer seg kan virke mot sin hensikt. Å starte en jobbsøknad med " Hei hopp i smurfeskogen...." er kanskje ikke så smart. Da er det bedre å bruke noen konkrete eksempler som enten forklarer hvordan du er, eller hva du har oppnådd.
3. Ingen føling
Hvis du får spørsmål om hvor du ser deg selv om ti år kan det være lurt å tenke litt før du svarer. Å si "Jeg vil ha denne jobben" er muligens ikke rett svar. Det er bra å ha ambisjoner og vite hvor du vil, men noen ganger er det bedre å formulere det på en måte som gir et godt bilde. Dessuten virker det positivt å vise at du har reflektert litt rundt din egen person.
4. Null orientering om jobben
Hvis du kommer til et jobbintervju på et eldresenter, og spør om hvor mange internasjonale kontakter du må forholde det til, kan folk begynne å stusse. Sørg for at du vet hva bedriften driver med, og få gjerne med deg litt historikk så du ikke dummer deg ut.
5. Starter med betingelsene
Lønn og andre betingelser er ikke lurt å ta opp i første intervju. Dersom intervjueren tar dette opp bør du være forberedt på å svare, men vær forsiktig. Å spørre om ekstra biller, utstyr eller ferier er heller ikke smart. Vent med dette til dere eventuelt er i forhandliger om jobben.
6. Skitne og flekkete klær
Hvis du kommer til et intervju med skitne eller flekkete klær gir du ikke et godt inntrykk. Sørg for at du ser ren ut og lukter godt. Men ikke dynk deg for mye, det virker mot sin hensikt. Noen mennesker er dessuten allergisk mot parfyme.
7. Feil person
Skriver du for eksempel i søknaden at du er en livlig og morsom person med mye energi, bør du sørge for at du er akkurat det. Hvis du er stille og rolig, vil dette bli oppdaget og du taper antakeligvis kampen om jobben. Du er ikke tjent med en jobb der de ikke vil ha en person som deg, og arbeidsplassen vil nødig ansatte feil person.
8. Bedreviter
Hvis du i søknaden skriver at du tidligere har takket nei til flere jobber kan du risikere å fremstå som en "besserwisser". En potensiell ny arbeidsgiver vil kanskje tenke at ingenting er bra nok for deg.
9. Du er overkvalifisert
Søker du på jobber der du er overkvalifisert bør du i så fall begrunne hvorfor du gjør det. Om du ikke forklarer hvorfor kan det oppfattes som om du ikke vil ha den jobben du søkte, men kun vil ha en fot inn i selskapet. Det kan også oppfattes som ganske desperat å søke på alle typer jobber.
10. Mobilsnakk
Skru av mobilen før du går inn i et intervju. Hvis telefonen ringer og du svarer under et intervju vil det oppfattes som upassende. Er du i verste fall med i en budrunde på et huskjøp kan de lønne seg å informere om dette på forhånd.