Scandic barn leker hotell

Velg aktiv ferie

For første gang er den oppvoksende generasjon så stillesittende og overvektig at vi risikerer en nedgang i levealderen i Norge, mener forsker.

Publisert

Foto: Scandic

- Vi frykter at dagens unge vil leve kortere enn sine foreldre, sier førsteamanuensis Per Egil Mjaavatn ved Norges tekniskvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim. Mjaavatn er en av Norges fremste forskere på området.

Dystre fremtidsutsikter

Den nye "smørbukkgenerasjonens" dystre fremtidsutsikter kan leses ut av både norsk og utenlandsk forskning. Mjaavatn viser til Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag, som er gjort i tre omganger av hele befolkningen over 13 år.

- Resultatet er skremmende, sier han.

Påstanden om lavere levealder lar seg ikke dokumentere i dag, fordi svarene først kommer når dagens unge er gamle.

- Men det er mange data som peker i feil retning, sier Per Egil Mjaavatn, som peker på at også amerikanske forskere spår at levealderen er på vei ned.

Må tas på alvor

Levealderen i Norge har økt jevnt og trutt i takt med velstandsutviklingen. I 2007 registrerte man de høyeste tallene over levealder som noen gang er notert her i landet. Nesten 83 år for kvinner og vel 78 år for menn.

Men nå kan det være slutt, ifølge ekspertene. Og Friluftslivets fellesorganisasjon, FRIFO, ber politikerne ta problemene på alvor.

- Norge bruker enorme beløp på reparasjonskostnader i helsevesenet, men lite på forebygging. Her kan friluftslivet være en viktig medspiller, sier generalsekretær Lasse Heimdal i FRIFO.

- Vi har allerede god kunnskap om ungdoms stillesittende liv på skole, foran tv og pc. Tiendeklassinger bruker opptil 30 timer i uka på data, og fra 12-13 års alderen faller mange ut av organisert fysisk aktivitet.

- Velg aktiv ferie

Helsedirektoratet har i år gått ut med en sterk advarsel om at inaktivitet i årene fremover er den største utfordringen for folkehelsen.

FRIFO oppfordrer nordmenn, og spesielt foreldre, til å planlegge en ferie med fysisk aktivitet i sommer, og bygge gode vaner som følges opp til høsten.

- Sykle, gå turer, gjerne i fjellet, eller benytt dere av de mange gode tilbudene fra de mange friluftsorganisasjonene. Det er mye morsomt å finne på i sommer som gir gode opplevelser og som samtidig er godt for helsa, sier Heimdal.

- Friluftslivet står for større aktivitet enn idretten i Norge, men blir sjelden eller aldri nevnt av Helse- og omsorgsdepartementet når forebygging en sjelden gang omtales. Vi står klar til å samarbeide om å styrke barn og ungdoms helse, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

Powered by Labrador CMS