Færre tar ut AFP
Andelen av befolkningen mellom 62 og 67 år som tar ut avtalefestet pensjon (AFP) synker, til tross for vanskelig arbeidsmarked, viser nye tall fra NAV.
Ill.foto: Colourbox.
Reduksjonen skjer i offentlig sektor, i privat sektor blir det flere med AFP.
18,3 prosent av befolkningen i AFP-alder tok ut AFP ved utgangen av september 2009, mens tilsvarende tall var 19,4 prosent i september 2008.
– Andelen som tar ut AFP er nå på sitt laveste nivå de siste ti årene, sier Hilde Olsen, direktør i NAV i en pressemelding.
Færre AFP-mottakere i offentlig sektor
Reduksjonen i andelen av befolkningen mellom 62 og 67 år som tar ut AFP, skyldes særlig at det blir færre som tar ut AFP i offentlig sektor. Antall AFP-mottakere i offentlig sektor gikk ned fra 25 600 i september 2008 til 23 800 i september 2009.
I privat sektor økte derimot antall mottakere i samme periode fra 23 100 til 25 400.
– Det er gledelig at så mange vil å stå i arbeid fremfor å velge AFP, sier Hilde Olsen, direktør i NAV, og legger til: Det er likevel bekymringsverdig at de vanskelige forholdene på arbeidsmarkedet ser ut til å føre til at antall AFP-mottakere fortsatt øker i privat sektor. Det er de store etterkrigskullene som nå kan gå av med AFP, og det er viktig at mange fra disse årskullene fortsetter i arbeid noen år til, for å møte behovet for arbeidskraft i årene fremover.
Mange kombinerer arbeid og AFP
Andelen AFP-mottakere som kombinerer AFP med arbeid økte fra 19,4 prosent i september 2008 til 20,5 prosent i september 2009. Det er flere som kombinerer AFP med arbeid i offentlig sektor enn i privat sektor, men det har vært en økning i andelene innenfor begge sektorer. Vi må tilbake til 2000 for å finne forrige gang en så høy andel av AFP-mottakerne kombinerte arbeid og AFP.
– Det er gode nyheter at trenden med at stadig flere kombinerer AFP og arbeid fortsetter, men fortsatt er det nærmere fire av fem AFP-mottakere som ikke arbeider ved siden av pensjonen.
Med pensjonsreformen og ny AFP-ordning i privat sektor vil mange få mulighet til å kombinere arbeid og pensjon uten at pensjonen reduseres, og dette vil kunne øke andelen av de som kombinerer arbeid og pensjon, sier Hilde Olsen.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"