Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Føler seg aldri flink nok
Mange gir alt og klarer ikke å innse at det blir for mye. Til slutt stoppes de av fysiske eller psykiske sykdommer. Med andre ord - de møter veggen.
Kvinner som er flinke, dyktige og pliktoppfyllende søker ofte aksept i sin streben mot å lykkes. Likevel sliter de med å ta imot positiv kritikk. (Ill.foto: Colourbox.com)
Felles for mange som møter veggen er at de er svært prestasjonsorienterte allerede i tidlig alder, viser en ny avhandling ved Stockholms universitet. Den er skrevet av Britt W. Bragée og heter "Kroppens mening. Studier i psykosomatiska lösningar".
Brenner seg ut
Et vanlig symptom på at man har strukket seg for langt, er det som ofte betegnes som utbrenthet, eller at personen får angst eller depresjon. I dag er psykiske lidelser den vanligste årsakene til sykmelding i Norge, etter muskel- og skjelettlidelser.
Over 63 000 sykemeldte
Andelen som blir sykmeldt på grunn av psykiske lidelser har økt de siste årene. I 2001 ble 51 000sykmeldt med en slik diagnose, mens antallet i 2008 hadde økt til over 63 000.
Karrierekvinnene mest utsatt
I sin forskning finner Bragée at det ofte er karrierekvinnene som møter veggen.- Stadig oftere er det de høyt utdannede og høyt betalte unge kvinner som rammes. De "flinke jentene", sier Britt W. Bragée i en pressemelding fra Stockholms universitet.
- Veien mot sykdom starter allerede i barndommen. De opplever blant annet at de ikke får den bekreftelsen fra voksne som er nødvendig for å føle at man duger som den man er.
Dermed blir de snille, dyktige og lydige i sin streben for å bli akseptert. De kjemper for å tilpasse seg andres krav, og gjør sitt beste for å bli den personen de tror at andre vil at de skal være.
Positiv kritikk virker ikke
- Men de opplever at de positive tilbakemeldingene de får er rettet til den personen de fremstiller seg som, ikke til den virkelige personen bak fasaden. Tilbakemeldingene fyller ikke det tomrommet de opplever. Derfor beholder de følelsen av at de ikke er gode nok, på tross av de gode resultatene de oppnår. Som følge av dette fortsetter de å kjempe for å være dyktige, uten å ta hensyn til hva de orker, helt til kroppen reagerer og sier stopp, sier Bragée.
Men kroppen kan ikke løse problemene. Det er nødvendig å jobbe bevisst med de grunnleggende problemene, og utvikle sin evne til ikke å styres av behovet for bekreftelser fra andre.