Sommerfest med bismak
Juni er høysesong for sommeravslutninger på jobben. God mat og godt drikke er mange steder en selvfølge. Men for ansatte med alkoholproblemer kan det bli problematisk.
Sommerfest på jobben - ikke alltid hyggelig for alle ansatte.
Nedgangstider til tross, også i år vil mange arbeidsgivere invitere sine ansatte på deilig mat i lyse sommerkvelder. Øl og vin er helt naturlig, synes mange. Men ikke alle arbeidstakere tåler alkohol, skriver Hmsmagasinet.no.
Arbeidsmiljøproblem
De fleste som har et alkoholproblem, er i jobb. Det gjør alkoholen til et arbeidsmiljøproblem, fordi alkoholinntaket påvirker sikkerhet, helse og omdømmet på jobben.
Les også: Holdningsendring til alkohol i jobbsammenheng
Vanskelig å si nei
De fleste nyter et glass vin eller en øl under jobbsammenkomstene. Dette kan være vanskelig å takle for de som forsøker å avstå fra alkohol. Å takke nei kan være vanskelig.
Derfor er det viktig at bedriften kan tilby alkoholfrie alternativ. Undersøkelser viser at en av fire arbeidstakere at alkohol ikke bør serveres på firmafester.
Arbeidsgiver bør klargjøre hvilke interne regler som gjelder om arbeidstakeren opptrer ruspåvirket på jobb. Det er også nyttig å lage kjøreregler for firmafestene, gjerne i samråd med de ansatte.
Les også: Livsfarlig jobbrus koster Norge 18 milliarder i året
Vis at du bryr deg
"Alkoholavhengige er ikke de eneste som kan få problemer med jobbfestene.
Som arbeidskamerat til en som drikker for mye, kan du alltid tilby støtte og vise at du bryr deg.
Men du bør også vite at en del mennesker ikke vil ha hjelp, men heller klare seg selv. Andre vil nok gjerne ha hjelp, men tør ikke å be om eller ta imot den.
Les også: Lær deg tegnene på rusmisbruk
Les også: Jobben skaper alkoholproblemer
"